ściemniacz jako regulator temperatury
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
wg mnie
1 zastosowanie transformatora o odp mocy+ jakis tam zapas mocy powyzej
2 mostek prostowniczy dobrany do odbieranego pradu + zapas ----||----
3 za mostkiem uklad sterowniczy np jakis prosty regulator obrotow silnika pradu stalego albo generatorek ne555 zaaplikowany dla generowana pwm ze zmiennym wspolczynnikiem wypelnienia + tranzystor mocy koszt zlozenia takiego to z 10zl
4 inne bardziej rozbudowane urzadzenie do regulacji pradu z pomiarem np temp drutu
[ Dodano: 2009-08-13, 12:40 ]
pisalem o szarpaniu uzwojenia bo np transformatory toroidalne w chwili rozruchu pobieraja bardzo duzy prad w stosunku do transformatorow tradycyjnych z racji ich okradzenia z miedzi przez producentow dlatego wlasnie to rozwiazanie ze sterowaniem na wtornym podalem
dlatego sterowania z pierwotnego nie powinno sie stosowac pozatym toroidy pobieraja barddzi duzy prad jalowy w stosunku do w/w o szczegolach mozan poczytac na elektrodzie wyszukujac tematow na temat toroidow
1 zastosowanie transformatora o odp mocy+ jakis tam zapas mocy powyzej
2 mostek prostowniczy dobrany do odbieranego pradu + zapas ----||----
3 za mostkiem uklad sterowniczy np jakis prosty regulator obrotow silnika pradu stalego albo generatorek ne555 zaaplikowany dla generowana pwm ze zmiennym wspolczynnikiem wypelnienia + tranzystor mocy koszt zlozenia takiego to z 10zl
4 inne bardziej rozbudowane urzadzenie do regulacji pradu z pomiarem np temp drutu
[ Dodano: 2009-08-13, 12:40 ]
pisalem o szarpaniu uzwojenia bo np transformatory toroidalne w chwili rozruchu pobieraja bardzo duzy prad w stosunku do transformatorow tradycyjnych z racji ich okradzenia z miedzi przez producentow dlatego wlasnie to rozwiazanie ze sterowaniem na wtornym podalem
dlatego sterowania z pierwotnego nie powinno sie stosowac pozatym toroidy pobieraja barddzi duzy prad jalowy w stosunku do w/w o szczegolach mozan poczytac na elektrodzie wyszukujac tematow na temat toroidow
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Rzeczywiście, nie popatrzyłem na drugiego linka. Regulatory oparte na triakach są bardziej uniwersalne. Jak Unia zakaże lamp żarowych to tylko takie bedą w domach używane. Ale kupując KDSF35 musisz zlutować układzik, dołączyć radiatorek i wszystko umieścić w zgrabnym pudełeczku bo to jest pod napięciem 230V.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
akurat polutowanie to najmniejszy problem, na jakiej zasadzie dzialaja te tanie sciemniacze do oswietlenia z allegro? maja w sobie cos podobnego do tego w. wymienionego KDSF35 ? czy dzialaja na jakiejs innej zasadzie?
co do trafa to odkopalem w garazu potezny "tradycyjny" transformator ok 200VA 2x8V, idealnie sie nada
druty grube wiec "zajezdzic" go bedzie trudno
co do trafa to odkopalem w garazu potezny "tradycyjny" transformator ok 200VA 2x8V, idealnie sie nada

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Takie ściemniacze do żarówek oparte są na tyrystorze a te do odbiorników indukcyjnych i innych - na triakach. Nie jestem elektronikiem ale naprawiałem kiedyś taki jeden. Miał właśnie przepalony tyrystor. Stosuje je się bezpośrenio - w obwodzie żarówki, bez transformatora. A robiąc tak jak radzi kol. Chomikaaa to napięcie masz na wtórnym niskie(zazwyczaj) ale operujesz większym amperażem co oczywiście jest bezpieczniejsze. Można i nim sterować ale trzebaby zastosować tu elementy większej mocy. Na upartego to dałoby się znaleźć jakiś bardzo duży rezystor drutowy o rezystancji porównywalnej do drutu krojącego i połączone szeregowo na uzwojeniu wtórnym trafa robiłyby ten sam efekt co regulatory elektroniczne. Ale wtedy są większe straty mocy na niepotrzebne nagrzewanie potencjometru. Nie próbuj podłączać drutu krojącego bezpośrednio do sieci, nawet z jakimś regulatorem bo grozi porażeniem, trzeba zastosować transformator.
-
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Istotnie, kiedyś dawno temu można było znaleźć informacje, że zastosowanie ściemniacza do transformatora spowoduje porażenie prądem użytkownika oraz bezpowrotne zniszczenie trafa jak i ściemniacza, nie mówiąc o instalacji elektrycznej. Faktycznie po takiej lekturze można stwierdzić, że obciążenie indukcyjne ściemniacza wywoła koniec świata.
Jednak jakimś cudem w/w ściemniacze pracują ze spawarkami, silnikami, wiertarkami, odkurzaczami i o dziwo nic złego się nie dzieje.
Kolego skrzat, zrobisz jak uważasz. Ja swoją opinię w postaci schematu zaproponowałem.
Jednak jakimś cudem w/w ściemniacze pracują ze spawarkami, silnikami, wiertarkami, odkurzaczami i o dziwo nic złego się nie dzieje.
Kolego skrzat, zrobisz jak uważasz. Ja swoją opinię w postaci schematu zaproponowałem.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Zgadza się. To bardzo mocny układ, który po zabudowaniu w przedłużaczu (np. listwa komputerowa) może służyć do innych celów po zakończeniu cięcia.skrzat pisze:kolego Leoo, ale chodzi Ci o te tanie z allegro czy o układzik KDSF35 ?
Tani ściemniacz też powinien się nadać, trzeba tylko sprawdzić czy może sterować np. silnikiem i oczywiście musi wytrzymywać mocowo.
Jest to najszybsze rozwiązanie, bez kupowania diod, tyrystorów, triaków, diaków, szukania aplikacji, projektowania płytki, uruchamiania itd.
Kupujesz włączasz i tniesz a czas to pieniądz.
Młodzi ludzie uważają, że wszystko można zaprojektować i zbudować samemu - jasne, że można tyle, że zabiera czas a czas to życie. Z tej prostej przyczyny nieudany (a może taki być) projekt to stracone życie.