w związku z potrzebą wymiany zużytej śruby i nakrętki posuwu poprzecznego w tokarce poręba 360 podjąłęm myśl zamiany oryginalnej 16x4 na 20x4 i podpatrzyłem w necie rozwiązanie skasowania luzu tej nakrętki. Oryginalna była nacięta piłą i w poprzek nacięcia użyta była śrubka napinająca (rozciągająca) nakrętkę. Ja przeciąłęm nakrętkę na dwie części, między nie wstawiłem klin o kącie 15 stopni i listwę ustalającą jako dodatkowy stabilizator oprócz samej śruby. Klin podczas pracy śruby, drgań tokarki i wszechobecnej na planecie siły grawitacji wsuwa się w szczelinę ustalając położenie "ciasne" dwóch części nakrętki. Użyty przeze mnie klin ma masę 22,4 grama, wykonany ze stali nierdzewnej, nakrętka z brązu.
Na zdjęciach rozwiązanie, które wykonałem pierwotnie i okazało się, że nieopatrznie, na pałę uznałem szerokość nakrętki za dowolną i musiałem to obciąć obustronnie i rozwiązanie klina szerokiego zamieniłem na wąski (brak miejsca na szeroki) o prawie takiej samej masie (niecałe pół grama cięższy nawet wąski) i listwę ustalającą musiałem przenieść na bok nakrętki.
Rozwiązanie spisuje się rewelacyjnie i w zamyśle ma być zupełnie bezobsługowe. Plusem jest też to, że nakrętka zużywać się powinna równo a nie jak w przypadku oryginalnego naprężenia - skośnie w stosunku do osi gwintu.

Wyfrezowanie za listwą łączącą to pozostałość po pierwszej wersji szerokiego klina.

Tak to wygląda z wsuniętym klinem gotowe do montażu w szufladce (gwint M12 od góry). Wysokość nakrętki 34 mm, długość - 50 bodajże. Po użyciu większej śruby trapezowej na dole pozostaje 2 mm "mięsa" od wierzchołka gwintu do krawędzi nakrętki.
Nie mam żadnego rysunku bo całość wykonana "na oko". Za newralgiczne opróczy wykonania samego gwintu trapezowego uznałem powierzchnię klina, listwy prowadzącej i wyfrezowań pod nie. Kąt klina i wycięcia na klin wykonany z identycznego ustawienia imadła kątowego, docieranie papierem 240. W trakcie wykonywania powstała insynuacja zastosowania sprężynki dociskowej klina od góry ale wydaje mi się to zbędne.
Poprzednia wersja w częściach i złożona:

Oczywiście tanim rozwiązaniem byłoby zastosowanie śruby kulowej ale...