Rzutowanie.

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

warszaw
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9

Post napisał: warszaw » 20 lut 2013, 07:09

http://www.220.xaa.pl/esuna.pl/plik/rysunek.pdf

strona 30 (Tabl. 3.1 ; rys.36)

Może nie krok po kroku ale na rysunku fanie to widać.
Linijka, ołówek i jazda :wink:

pozdrawiam

"Nie liczy się wiedza, tylko wyobraźnia" Albert Einstein

Autor tematu
JustMe
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 12

Post napisał: JustMe » 21 lut 2013, 00:51

Mam tę książkę i nic nie rozumiem z tego polecenia. Tam przecież nic nie jest opisane kro po kroku. Właśnie o to mi chodzi. Pierwszy jest dosyć jasny, a w drugim muszę zrobić PRAWIE to samo, ale jednak nie, bo trzeba narysować spiralę do której nie wiem jak się zabrać. Jak nanieść punkty spirali z walca. Skąd mam wiedzieć w których miejscach umieścić punkty na rzucie z góry ?

warszaw

Post napisał: warszaw » 21 lut 2013, 09:33

:roll: Masakra

Spójrz na ten rysunek.
Rzut z góry przedstawia spirale Archimedesa. W pierszej kolejności należy ją narysować. Jak? Masz to na rysunku 29 str.27
Jak już to będziesz miał narysowane (tam już jest krok po kroku więc nie narzekaj) To (rys.36):
Rzut z góry (umieszczony poniżej rzutu z przodu :wink: ) jest podzielony na 12 równych części. Te częsci są również odzwierciedlone na rzucie z przodu. (1`, 2`, 3`, 4`... itd)
Aby je odzwierciedlić należy narysować "tworzące stożka". Jak widzisz są poprowadzone 3 strzałki od punktu 5.
Zaczynając od strzałki (od prawej strony) rzutujesz punkt na widok z przodu i zaznaczasz go na podstawie stożka. Strzałka od lewej jest poprowadzona od okręgu (2r), która jest zrzutowana na rzut z przodu i zaznaczona na górnej części stożka. Linia łącząca te dwa punkty na rzucie z przodu jest właśnie tworzącą stożka. Należy wykreślić tworzące stożka dla wszystkich 12 punktów. Co nie stanowi problemu ponieważ tworzące stożka są wspólne dla puktów:
2=12
3=11
5=9
6=8
Czyli będzie ich cztery.

Jak już będziesz miał wszystkie. To spójrz na środkową strzałkę poprowadzoną od punktu 5. (która leży na spirali Archimedesa)
Biegnie sobie ona aż do przecięcia z linią "tworzącą stożka"
W miejscu przecięcia prowadzisz prostą równoległą do podstawy. To będzie linia 5`Wykreślasz wszystkie punkty ze spirali Archimedesa, które przecinają się z liniami podziałowymi od 1 do 12 (rzut z góry) i rzutujesz je na tworzące stożka.W ten sposób odzwierciedlisz linie 4`, 5`, 6`, 7` idt
Jak je wszystkie połączysz będziesz miał linie śrubową :mrgreen:

Awatar użytkownika

rrope
Posty w temacie: 3

Post napisał: rrope » 21 lut 2013, 09:47

warszaw pisze: :roll: Masakra
Zdziwiony :shock:
Przecież sam tworzysz i utrwalasz masakrę, pisząc na siłę, nieczytatemu "recepty" i przewodnik po gotowcu! :evil:

Zapomniałeś napisać, że ołówek trzeba zatemperować i rysować tym czarnym co wystaje po zatemperowaniu, bo znowu będzie rysował gumką po drugiej stronie ołówka i miał pretensje do świata, że nie krok po kroku :mrgreen:

warszaw

Post napisał: warszaw » 21 lut 2013, 12:35

rrope :roll:
Nie chcesz pomagać - nie pomagaj
Nie chcesz pisać gotowców - nie pisz
Tylko nie mów innym co mają robić.
Jeżeli @JustMe nie skuma tego po tym wpisie no to ja wymiękam.
Ale może znajdzie się ktoś kto wyjaśni to bardziej czytelnie lub w całkiem inny sposób.
I chwała mu za to. Nie zamierzam tego negować.
Dla niektórych wyznacznie trajektorii ruchu planet wydają się proste i nie śmieją sie z innych którzy tego nie kumają.
Wszystko zależy od punktu siedzenia.
"Jak chcesz siedzieć wyżej - to z góry oceniasz."
Co dla mnie osobiście jest buractwem.

pozdrawiam

friko
Posty w temacie: 1

Post napisał: friko » 22 lut 2013, 22:51

warszaw pisze:Jeżeli @JustMe nie skuma tego po tym wpisie no to ja wymiękam.
Cheba wymiękniesz! :mrgreen: :mrgreen:

Autor tematu
JustMe

Post napisał: JustMe » 24 lut 2013, 20:53

warszaw pisze:Spójrz na ten rysunek....
Wielkie dzięki za te porady. Naprawdę się przydadzą. Jestem w trakcie rysowania i mam pytania w ilości: dwa. Jak dzielę okrąg na dwanaście równych części aby wykreślić Spiralę Archimedesa, to czy miejscem tego podziału ma być odcinek pomiędzy początkiem spirali, a punktem 10 ? Polecenie do zadania, a precyzyjniej dane to "3. Linia Śrubowa na stożku ściętym o promieniu podstawy dolnej R = 40 mm, promieniu podstawy górnej r = 20 mm i wysokości h = 60 mm Chodzi o wartość h = 60mm. Czy to oznacza że wysokość rzutu z przodu ma tyle wynosić. Gdzie nanieść tą wartość na rysunek ?

warszaw

Post napisał: warszaw » 25 lut 2013, 06:47

Jak dzielę okrąg na dwanaście równych części aby wykreślić Spiralę Archimedesa, to czy miejscem tego podziału ma być odcinek pomiędzy początkiem spirali, a punktem 10 ? Polecenie do zadania, a precyzyjniej dane to "3. Linia Śrubowa na stożku ściętym o promieniu podstawy dolnej R = 40 mm, promieniu podstawy górnej r = 20 mm i wysokości h = 60 mm Chodzi o wartość h = 60mm. Czy to oznacza że wysokość rzutu z przodu ma tyle wynosić. Gdzie nanieść tą wartość na rysunek ?
Ad.1 Wykreślając spiralę wg rys. 29 "automatycznie" podzielisz ją w miejscach rozpoczęcia i zakończenia :wink: więc tak czy siak rzut z góry też będzie podzielony w tych miejscach.
Pamiętaj im większy rysunek oraz podział na większą ilość części, tym bardziej to wszystko będzie dokładniejsze i czytelniejsze.

Ad.2 Wysokość h=60 to w tym przypadku wysokość stożka (rzut z przodu).
Na rys. 36 poprzez h oznaczono skok lini śrubowej, więc nie myl tych dwóch rzeczy
Myślę że tej wysokości nie musisz umieszczać na rysunku, zachowaj tylko skalę przy rysowaniu. Jeżeli będziesz chciał koniecznie umieścić ten wymiar to wpisz poprostu 60

Autor tematu
JustMe

Post napisał: JustMe » 25 lut 2013, 19:16

Oddałem dzisiaj rysunki i spośród dziesięciu trzy były błędne. Linia śrubowa została zaakceptowana aczkolwiek mi się nie podobała :) Gdyby brać pod uwagę dane czyli wysokość 60mm i średnicę górnej to linia śrubowa kończyła mi się w połowie. Więc wydłużyłem tworzące stożka i zwęziłem górną krawędź i zmieściłem całą linię :) Wymiarowanie które dołączam do tematu jest źle zrobione. Mianowicie powinienem nanieść wymiary na przekroju widocznym z góry. Rzutowanie, które właściwie jest tematem tego wątku również jest źle wykonane. Obrazek który dodałem to widok ze strony prawej, a nie lewej. Rzut z tyłu również zrobiłem źle i brakowało rzutowania wierzchołka. Jakkolwiek by to wyglądało... :) Muszę również poprawić jeden schemat, także kończę posta, liczę na rady i do roboty...

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2013-02-26, 00:57 ]
Prawie wszystko poprawione. Czy w rzucie od tyłu tego ostrosłupa będę widział wszystkie krawędzie ? Jak to będzie wyglądało ? Tylko ten rzut mi pozostał.

warszaw

Post napisał: warszaw » 26 lut 2013, 08:06

Jak to będzie wyglądało ?
Mnie :mrgreen: coś takiego sie narysowało
Załączniki
ostry.zip
(23.92 KiB) Pobrany 395 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat