rysunki cyfr i liter
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
rysunki cyfr i liter
cześć. Mam problem muszę zrobić rysunek ( litery i cyfry ) nr domu itp. Mam do dyspozycji programy Autocad, solidworks, solid edge, czy są jakieś gotowe już rysunki liter cyfr , czy trzeba je rysować samodzielnie( duzo w tym pracy a efekty i tak pewnie będą marne ). poprostu musze zrobić rysunek do nr domów by je póżniej wypalić laserem. z góry dzięki.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Mozna wbijac gwozdzie uzywajac do tego celu kamienia ale o wiele latwiej i prosciej jest uzyc mloteka.
Kiedys przygladalem sie przedstawicielowi firmy ktora sprzedaje Solid Works jak probowal uformowac napisy na zwyklym szyldziku przy pomocy swego programu.
Zajelo mu to kupe czasu a rezultat byl mizerny. O Solid Works mozna powiedziec tylko jedno: jest genialny! Jednak typografia nie jest, jego najlepsza strona.
To samo mozna powiedziec o Autocadzie i innych tego typu programach.
Sa dwa, latwo dostepne, programy ktore nadaja sie do tego celu najlepiej, to Corel Draw i Adobe Illustrator.
Oba posluguja sie krojami zainstalowanymi w Windows i dzieki temu ma sie do wyboru kilka tysiecy roznych krojow. W pakiecie Corela jest ich okolo 1000 a w internecie mozna znalezc tysiace darmowych (legalnych) krojow.
Po uformowaniu tekstu albo liter/cyfr w programie (Corel, Illustrator) robimy z nich grafike wektorowa, .AI, .DXF, itp. i przenosimy do programu sterujacego maszyna.
Pozdrawiam
AndrzejJS
Mozna wbijac gwozdzie uzywajac do tego celu kamienia ale o wiele latwiej i prosciej jest uzyc mloteka.
Kiedys przygladalem sie przedstawicielowi firmy ktora sprzedaje Solid Works jak probowal uformowac napisy na zwyklym szyldziku przy pomocy swego programu.
Zajelo mu to kupe czasu a rezultat byl mizerny. O Solid Works mozna powiedziec tylko jedno: jest genialny! Jednak typografia nie jest, jego najlepsza strona.
To samo mozna powiedziec o Autocadzie i innych tego typu programach.
Sa dwa, latwo dostepne, programy ktore nadaja sie do tego celu najlepiej, to Corel Draw i Adobe Illustrator.
Oba posluguja sie krojami zainstalowanymi w Windows i dzieki temu ma sie do wyboru kilka tysiecy roznych krojow. W pakiecie Corela jest ich okolo 1000 a w internecie mozna znalezc tysiace darmowych (legalnych) krojow.
Po uformowaniu tekstu albo liter/cyfr w programie (Corel, Illustrator) robimy z nich grafike wektorowa, .AI, .DXF, itp. i przenosimy do programu sterujacego maszyna.
Pozdrawiam
AndrzejJS
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Re: rysunki cyfr i liter
Napisz jaki napis i jakie cyfry Cię interesują i zobaczymy co da się zrobićbobosk pisze:cześć. Mam problem muszę zrobić rysunek ( litery i cyfry ) nr domu itp. Mam do dyspozycji programy Autocad, solidworks, solid edge, czy są jakieś gotowe już rysunki liter cyfr , czy trzeba je rysować samodzielnie( duzo w tym pracy a efekty i tak pewnie będą marne ). poprostu musze zrobić rysunek do nr domów by je póżniej wypalić laserem. z góry dzięki.

CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Witam
W tym dziale jest wiele materiałów na Twój temat ;
https://www.cnc.info.pl/dxf-nc-hpgl-itp-vf68.htm
Napisany przez Ciebie tekst zapisz jako; DXF lub DWG i po problemie.
P.S.
w załączniku masz przykład.
W tym dziale jest wiele materiałów na Twój temat ;

Niekoniecznie , gdyż masz w programie do dyspozycji różny typ i styl czcionki ... , a wybór należy do Ciebie.... czy są jakieś gotowe już rysunki liter cyfr , czy trzeba je rysować samodzielnie( duzo w tym pracy a efekty i tak pewnie będą marne ). ...
Napisany przez Ciebie tekst zapisz jako; DXF lub DWG i po problemie.
P.S.
w załączniku masz przykład.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Jako uzytkownik SolidWorks'a smiem twierdzic, ze wykonam w nik kazdy napis - takze na kuli, walcu, stozku itd.AndrzejJS pisze:Witam.
AndrzejJS
Oczywiscie programy graficzne jak Colel czy Ilustrator moze maja wieksze mozliwosci, ale prawda jest taka, ze SW uzywa czcionki systemowej - wiem bo uzywam np. pisma technicznego w SW (jezeli musze). Wiec jezeli programy wykorzystuja czcionki windows'a to nie ma znaczenia w jakim programie to robisz. Malo tego, w SW moge sobie polaczyc tekst z wlasciwoscia i moze sie sam aktualizowac numerem domu wprowadzanym w pliku excel.

ps. to, ze ktos nie zna programu, ktory sprzedaje lub nieudolnie nim sie posluguje nie oznacza, ze program sie do czegos nie nadaje.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Re: rysunki cyfr i liter
Witam!bobosk pisze:cześć. Mam problem muszę zrobić rysunek ( litery i cyfry ) nr domu itp. Mam do dyspozycji programy Autocad, solidworks, solid edge, czy są jakieś gotowe już rysunki liter cyfr , czy trzeba je rysować samodzielnie( duzo w tym pracy a efekty i tak pewnie będą marne ). poprostu musze zrobić rysunek do nr domów by je póżniej wypalić laserem. z góry dzięki.
Przeglądnij te: klik czcionki, są one zoptymalizowane do cięcia na laserze, więc nie będziesz musiał się bawić z mostkami.
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
dzięki
dzięki za małe wskazówki. A ty Bri jak nie chcesz pomóc to się nie udzielaj " nie każdy jest tak zdolny jak ty" jak bym chciał firmę zatrudnić to bym się na forum nie pytał chyba to proste ale to jakaś podpucha.
resztę wszystkim dzięki
[ Dodano: 2010-07-10, 10:23 ]
Jak byś mógł . numer jaki mnie interesuje to 251 ( najlepiej czcionka jakaś nie typowa ), tak żebym mógł to później obrobić ( wstawić na kawałek blachy by później wygiąć ją w kształcie fali ) z góry dzięki
[ Dodano: 2010-07-10, 10:29 ]
a wielkość czcionki to 300 mm. tak by to umieścić na arkusz blachy
[ Dodano: 2010-07-10, 14:13 ]
dzięki za wskazówki. w solidworks i solid Edge jest to banalnie proste w autocadzie 2010-raczej mi się nie uda .dzięki
resztę wszystkim dzięki
[ Dodano: 2010-07-10, 10:23 ]
Jak byś mógł . numer jaki mnie interesuje to 251 ( najlepiej czcionka jakaś nie typowa ), tak żebym mógł to później obrobić ( wstawić na kawałek blachy by później wygiąć ją w kształcie fali ) z góry dzięki
[ Dodano: 2010-07-10, 10:29 ]
a wielkość czcionki to 300 mm. tak by to umieścić na arkusz blachy
[ Dodano: 2010-07-10, 14:13 ]
dzięki za wskazówki. w solidworks i solid Edge jest to banalnie proste w autocadzie 2010-raczej mi się nie uda .dzięki