Jak po samej nazwie tematu widać jestem studentem, a konkretniej to od października 1 rok i mam zrobić projekt. Czytałem o rysowaniu podobnych rysunków w Dobrzańskim, przeglądałem również forum, ale nie wszystko rozumiem (a w sumie pewny to niestety nie jestem niczego). Ale do konkretów.W jaki sposób mam dobrać łożyska toczne? Prowadzący zajęcia dał Nam link do pdf-a "katalog łożysk tocznych" firmy NSK. Tam jest ponad 500 stron i bladego pojęcia nie mam w jaki sposób mam tego szukać? Oraz moje drugie pytanie. Mam podane normy niektórych elementów wałka i je znalazłem co która oznacza, natomiast w jaki sposób mam skompletować resztę nazw poszczególnych części?
Wiem, że moje pytania zapewne są banalne, ale jest to całkowicie nowa rzecz (jak wiadomo w liceum takich rzeczy niestety nie było) i strasznie się tym gubię, nie wspominając, że im więcej czytam/szukam tym coraz większy mętlik w głowie mam

Jeżeli moje pytania są aż tak głupie, możecie nie zostawiać na mniej suchej nitki

Pozdrawiam

EDIT
Oo, chyba coś zaczynam łapać (oby). Te moje łożyska to łożyska stożkowe. Więc jeżeli w tabeli z normami mam łożysko dla średnicy wału 55mm, a mój wał ma 56mm po przeskalowaniu to mam dostosować średnicę wału? Czy może wykorzystać tolerowanie wynikającą z normy? (wydaje mi się druga opcja). Prosiłbym o odpowiedzenie czy mój tok rozumowania jest prawidłowy czy wypisuje jakieś brednie....