Rysunek wykonawczy i zlozeniowy z kolem zebatym stozkowym.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Rysunek wykonawczy i zlozeniowy z kolem zebatym stozkowym.
Witam. To moj pierwszy post. Mam do wykonania rysunek wykonawczy i zlozeniowy elementu. Wyliczylem podzialke i wyszlo mi 7,85. Mnoznik skali - 0,14. Mam pytanie, czy to dobry wynik? Dodam, ze modul - 2,5; ilosc zebow - 27; kat - 90 stopni. Jesli dobrze to wyliczylem to co dalej? Nalezy kazdy wymiar pomnozyc przez podzialke? I czy do rysunku wykonawczego wystarczy sam walek glowny? Z gory dzieki, za jakakolwiek pomoc.

Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Re: Rysunek wykonawczy i zlozeniowy z kolem zebatym stozkowy
To forum ma ustalić co dalej i jakie rysunki wykonawcze ty masz wykonać? ...dziwnefilipgie pisze:Jesli dobrze to wyliczylem to co dalej? Nalezy kazdy wymiar pomnozyc przez podzialke? I czy do rysunku wykonawczego wystarczy sam walek glowny?

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
To forum ma ustalić co dalej i jakie rysunki wykonawcze ty masz wykonać? ...dziwne
Jak juz to raczej uzytkownicy tego forum

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Jeżeli chodzi o wyilicznie skali najlepiej zmierzyć linie która jest zwymiarowana na rysunku.Mam do wykonania rysunek wykonawczy i zlozeniowy elementu. Wyliczylem podzialke i wyszlo mi 7,85. Mnoznik skali - 0,14. Mam pytanie, czy to dobry wynik? Dodam, ze modul - 2,5; ilosc zebow - 27; kat - 90 stopni
Wymiar podzielić przez Wynik pomiaru = podziałka
Widze że na rys. nie ma takiej lini

Z danych dotyczące wałka zębatego nic nie wywnioskujesz. To są dane do obróbki...
Proponuję sprawdzić wymiary łożysk lub elementów złącznych w katalogach albo normach.
Najlepiej wziąć pod lupe któreś łożysko.
Tak jak już Ci pisałem może masz wykonać w skali 1:1.
"Nie liczy się wiedza, tylko wyobraźnia" Albert Einstein