Witam,
poszukuję informacji (norm itp.) dotyczących tworzenia rysunków wykonawczych elementów wykonywanych z giętej blachy.
Z tego co się zorientowałem to rysunek techniczny maszynowy różnie się trochę od rysunku blachowego. Jedyne co znalazłem to artykuł w czasopiśmie "Projetkowanie i konstrukcje inżynierskie" pod tytułem "Blaszane origami" . Jest tam opisanych parę kwestii odnośnie rysunku blaszanych elementów, ale chciałbym jakąś literaturę dotyczącą tematu (książki, normy itp.). Szukałem po internecie, ale nie mogę NIC znaleźć.
Za wszelkie informacje i sugestie z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
M
Rysunek wykonawczy detalu
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Prawdę mówiąc nigdy takich rysunków nie robiłem .mazi_dg pisze:Niestety nie jest to czego szukam. Mnie chodzi o tworzenie dokumentacji płaskiej i wytycznych do tego (co powinien zawierać rys. elementu giętego z blachy)...
Ale myślę , że z tego (patrz; załącznik) operator krawędziarki dałby radę.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Przecież są jakieś wzory na rozwinięcie blachy ..... nie ?mazi_dg pisze:Też uważam, że dałby radę. Ja wykonuję takie rysunki tylko chciałbym wiedzieć jak to powinno wyglądać wg jakichś wytycznych, norm, reguł...

Konstruktorzy wykonują to w programach (np.) Solid Works .
.... tworzą model detalu , następnie go ,,rozwijają '' i drukują rysunek.
Nie znam się na tym ..... ja tylko ustawiacz - operator.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Hehe:) ja wiem jak to modelować, potrafie zrobić rysunek tak aby operator był w stanie na podstawie niego wykonać element, tylko lubię tworzyć rysunki zgodnie z zasadami rysunku technicznego, a w tym wypadku nie jestem pewien czy tak jest.
[ Dodano: 2012-01-23, 14:23 ]
Czy jest mi ktoś w stanie pomóc w tym temacie? Jeżeli nie ma to proszę admina o usunięcie tematu.
[ Dodano: 2012-01-23, 14:23 ]
Czy jest mi ktoś w stanie pomóc w tym temacie? Jeżeli nie ma to proszę admina o usunięcie tematu.