Jako że jestem świeżynką na forum, to na początek chciałbym wszystkich serdecznie powitać.
Mam pytanie odnośnie rysowania koła zębatego w module Draft - Solid Edge V19 - np. z wcześniej utworzonego koła zębatego w Applications - Engineering Reference - Gear Spur.
Jak wiadomo w rysunku wykonawczym nie rysuje się pełnego zarysu ewolwenty wszystkich zębów, a stosuje się uproszczenie, czyli w widoku z boku rysuje się tylko średnicę podziałową linią punktową, ewentualnie w razie potrzeby średnicę wrębów linią cienką.
Pytanie: co zrobić, żeby w Drafcie program nie rysował mi zarysu wszystkich zębów, a zastosował uproszczenie.
Rysunek uproszczony koła zębatego
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Witamy na forum 
Co do Twego pytania po wygenerowaniu kół zębatych część operacji jest uproszczonych. Wystarczy że na kreatorze Widoków rysunkowych zaznaczysz opcje Wariant uproszczony a będziesz widział tylko bryłę uproszczoną. Nie mam dostępu do v19 więc nie powiem Ci dokładnie jak to zrobić.

Co do Twego pytania po wygenerowaniu kół zębatych część operacji jest uproszczonych. Wystarczy że na kreatorze Widoków rysunkowych zaznaczysz opcje Wariant uproszczony a będziesz widział tylko bryłę uproszczoną. Nie mam dostępu do v19 więc nie powiem Ci dokładnie jak to zrobić.
Ponieważ się na tym nie znam chętnie się tym zajmę 
"Jeżeli zrobisz coś dobrze raz, od tego momentu staje się to Twoim obowiązkiem"

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Ewentualnie, możesz skorzystać z opcji Ukryj krawędzie, na dokumentacji płaskiej. Zostawisz sobie z trzy zęby aby ładnie wyglądały a resztę ukryjesz i dorysujesz okrąg i będzie ładnie wyglądało 

Ponieważ się na tym nie znam chętnie się tym zajmę