rysunek techniczny detalowanie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
rysunek techniczny detalowanie
Ostatnio zmieniony 22 maja 2013, 13:34 przez piotrekk09, łącznie zmieniany 3 razy.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Zwykle nie odpowiadam w takich tematach, bo rysunek techniczny miałem ze 20 lat temu, a teraz używam go sporadycznie. Nauczyli mnie jednego, ale myślałem że to jest oczywiste i logiczne
- wymiary na rysunku nie są dla ozdoby tylko dla wykonawcy, żeby mógł na ich podstawie wykonać element z rysunku. Jeśli uważasz, że jesteś w stanie wykonać ten element na podstawie wymiarowania, które zrobiłeś to masz już 90% sukcesu. 10% pozostanie na zasady (i specyficzne oznaczenia), które obowiązują, żeby rysunek był czytelny i zawierał wszystko co niezbędne. Żeby nie było wątpliwości - rysunek jest źle zwymiarowany, ale nie licz na pomoc już choćby z tego względu, że nie wysiliłeś się, aby zamieścić widok w rozdzielczości umożliwiającej zobaczenie na nim czegokolwiek.

-
-
-
Z tego co widzę, to kolego brakuje ci podstaw. Jest kilka zasad, które w książkach o rysunku technicznym zajmują stronę. Wypadałoby choć to przeczytać i wiedziałbyś co źle robisz. Wybacz że o to spytam, ale czy ty uczysz się w gimnazjum (to by wiele wyjaśniło)? Pytam, bo takie rysunki aktualnie moja 13-letnia córka rysuje na technice. Główny rzut nie do końca zwymiarowany (+1 bezsensowny wymiar), a dolny to już porażka (to tak na szybko).
-
-
Widzę, że brniesz dalej. Tak ciężko przeczytać te kilka zasad? Zerknij tu lub pobierz sobie to - może coś się rozjaśni, bo na razie to wiesz tylko jak się strzałki i kreski rysuje, ale sensu w tym żadnego nie widzisz.piotrekk09 pisze:Poprawiłem rysunek i zwymiarowałem ponownie. Już jest chyba dobrze
-
Dziękuję za podpowiedź. Przeczytałem tylko szkoda bo już nie mam dostępu do komputera z AutoCADEM bo przez weekend nie ma mnie w domu bo mam zajęcia i nie mam jak tego pokazać czy dobrze myślę
[ Dodano: 2013-05-24, 18:46 ]
może ktoś mógłby zaprezentować jak rysunek powinien wyglądać to byłoby pomocne
[ Dodano: 2013-05-24, 18:46 ]
może ktoś mógłby zaprezentować jak rysunek powinien wyglądać to byłoby pomocne