rysunek mechaniczny przyrządów optycznych

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
toskania
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

rysunek mechaniczny przyrządów optycznych

Post napisał: toskania » 03 cze 2010, 14:59

potrzebuje jakiś wskazówek dotyczących zadania.. Mam książkę Dobrzańskiego, ale szczerze to niedokońca to wszystko rozumiem.. jeśli ktoś mógłby mi choć troche pomoc byłabym wdzięczna.
Mam narysować rysunke wykonwaczy wskazanych elementów przed montażem (czy dobrze rozumiem, że taki rysunke ma w zasadzie opierać się na zwymiarowaniu?), i dobrać rozmiary elementów wg wskazań doboru elementów optycznych.

W załączniku zamieszczam rysunek ze wskazanymi elementami.
Załączniki
rysunek wykonawczy.jpg
rysunek wykonawczy.jpg (187.52 KiB) Przejrzano 1151 razy

Tagi:

mdg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mdg » 04 cze 2010, 13:13

toskania pisze:Mam narysować rysunke wykonwaczy wskazanych elementów przed montażem
Których wskazanych? Wszystkich 6 zaznaczonych, czy wskazanych wskaźnikiem na wyświetlanym zdjęciu? Jeśli wszystkie 6 elementów, to musisz narysować 6 rysunków wykonawczych (czyli zwymiarowanych), a jeśli nie to określ który. Jedyne czego ci brakuje do szczęścia to jednego jakiegoś wymiaru, do którego można by się odnieść rysując te elementy. Ale w treści zadania możesz dobrać sobie wymiary wg "wskazań doboru rozmiarów elementów optycznych" (chyba tylko ty wiesz skąd) i to jest twoje zadanie na początek, potem podczas rysowania dobierz wymiary gwintów (zazwyczaj metryczne drobnozwojne), a przy wymiarowaniu dobierz pasowania gniazd pod szkła optyczne.
Pozdrawiam

Grzesiek
Samozwańczy programista CNC

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”