Rysnek koła zębatego w autocadzie (wymiary)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Rysnek koła zębatego w autocadzie (wymiary)
Witam! mam problem z kołem zębatym, nie wiem wogóle jak się zabrać do rysowania w autocadzie.Mam przykladowe rysunki ale nie wiem skad sie wziely wymiary, nie mam woogle pojecia co mam rysowac. przeczytalem juz duzo na ten temat ale nie moge zajarzyc. Chodzi mi o to co jest czym na rysunku.rosze o jakies wytłumaczenie co to jest np. wymiar 28, 18. skad one sie wziely,skad mam wiedziec jakie wciecie mam zrobic. Mam obliczone wymiary z podanych (m=4, z=28) ale nie wiem co mam umieszczac na rysunku.
.

Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
28 to grubosc lacznika, a 18 jest podane dlatego zeby pokazac ulozenie wienca wzgledem lacznika (nie ma tam osi symetri z uwagi na piaste). Odnosnie wymiarow np wienca czy lacznika to zeby je taknaprawde solidnie zaprojektowac to trzeba by bylo zrobic obliczenia wytrzymalosciowe na obliczone obciazenie ale nie wiem czy posiadasz dane o obciazeniu. W kwesti Cad'a to w atocad mechanical jest narzedzie do rysowania kol zebatych, w inventorze jest caly kombajn generujacy kola o zdancyh parametrach (nawet korekcje robi automatycznie).