Zamierzam zrobić coś takiego jak na załączonych obrazkach.
będzie to blat składający się z ruchomych belek na których będzie montowany obrabiany materiał metodom zassania pneumatycznego.
Dodam że blat w momencie frezowania ma być zupełnie nieruchomy a nad nim jest wrzeciono z tradycyjnym układem trzy osiowym.
Blat ma przede wszystkim ułatwić frezowanie elementów które są frezowane przelotowo a przyssawki punktowo świetnie się do tego nadają (produkuje fronty meblowe w tym witryny)
Teraz pytania:
- jak rozstawić wałki podparte by konstrukcja belki była najlepiej podparta? wałki fi16 rozmiar belki 1200mm x 80mm. Czy bezpiecznie będzie zamontować podpory 30cm od krańców a w środku 60cm czy może lepiej jeszcze bliżej końców? jakie odstępy będą najlepsze?
- jakie zastosować hamowanie belek ruchomych? myślałem o pneumatyce no ale to rozwiązanie dość drogie (czyli siłownik po wysunięciu opiera się o wałek i w ten sposób zapobiega jego przemieszczaniu) znalazłem też siłowniki elektromagnetyczne ale max 5,6kg nacisku ... to chyba sporo za mało by sztywno to unieruchomić? Są elektromagnesy o udźwigu 40kg ale to już zwykły elektromagnes a nie elektromagnes z tłokiem...

Widok stołu (docelowo obszar roboczy ma 250cm długości i 125cm szerokości a na tym 5 belek)

Widok pomysłu na zamontowanie siłownika (na jedną stronę belki mam łożyska długie na 80mm a na drugą 40mm tak by zmieścił się hamulec...)
Kiedyś znalazłem takie rozwiązanie no ale jest zwyczajnie drogie. zamontowanie siłownika pneumatycznego wraz z guzikami i przewodami tańsze niż ten zestaw.

[ Dodano: 2011-08-04, 20:19 ]
a na koniec wymyśliłem chyba najlepszy sposób hamowania

co myślicie o zastosowaniu takiej śruby?