Witam serdecznie.
Mam takie dość ciekawe pytanie - bawił się ktoś z Kolegów w rozwiercanie wrzeciona tokarki pod większy wymiar? Jeśli tak to czym? Rozwiertakami nasadzanymi? O ile był powiększany przelot wrzeciona? W jakiej tokarce? Czy ścianki otworu wrzeciona mogą być jakieś "lepsze" czy bez problemu typowe narzędzia dadzą radę?
Pytam o jakieś poważne tokarki a nie o chinki. Zastanawiam się czy nie spróbować czegoś takiego zrobić w TUB-32 ale trochę mi szkoda zniszczyć wrzeciono, więc mam obawy (poza tym muszę jeszcze przyjrzeć się jaki ma wymiar w najcieńszym miejscu). Chciałbym jego przelot powiększyć o jakieś 2-3 mm.
Pozdrawiam, skoczek.
Rozwiercanie wrzeciona tokarki
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Rozwiercanie wrzeciona tokarki
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
Tagi:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Witam serdecznie.
Tak czułem że Kolega się odezwie
.
Czyli jednak jest to trochę "lepsze" i może być problem z rozwiercaniem rozwiertakiem nasadzanym na długi trzpień.
A od której strony Kolega "przepychał"?
Zastanawiałem się czy nie dałoby rady od tyłu
i wycofywać konia (jakkolwiek to brzmi
).
Pozdrawiam, skoczek.
Tak czułem że Kolega się odezwie

Czyli jednak jest to trochę "lepsze" i może być problem z rozwiercaniem rozwiertakiem nasadzanym na długi trzpień.
A od której strony Kolega "przepychał"?

Zastanawiałem się czy nie dałoby rady od tyłu

Pozdrawiam, skoczek.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski