Rozterki młodego spawacza

Spawalnictwo i obróbka cieplna
Awatar użytkownika

Autor tematu
sokon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16

Post napisał: sokon » 13 lip 2014, 00:44

Krótki opis pierwszych wrażeń,

nie mam zdjęć ze spawania MMA więc tutaj nic nie pokażę. Mam porównanie z transformatorówką BESTER 1900 TURBO (maks 140A) na której spawałem do tej pory.

Wrażenia ze spawania MMA opisywałem wcześniej w tym wątku, w zasadzie nie mam nic do dodania. Łuk stabilny (nie skacze na boki jak w mojej poprzedniej spawarce), zajarza się bez problemu można by rzec na muśnięcie materiału.

Co do MIG'a to powiem tak, wrażenie jakie mam spawając tą metodą mogę porównać do wrażenia jakie odnosi ktoś kto od zawsze korzysta z Windowsa i przesiada się na linuksa, jak dla mnie koszmar, ale ... jest to coś zupełnie nowego i uczę się, wiem również, że to kwestia przestawienia się na inny rodzaj spawania.

Wiem, że mam albo za grube rękawice, albo zbyt delikatny przycisk w uchwycie spawalniczym MIG'a, zdarzyło mi się przez przypadek jak go odkładałem puścić kilka iskier :-). Brakuje mi tu zabezpieczenia przed przypadkowym wciśnięciem.

Do spawania MIG'iem potrzebne jest naprawdę dobrze oświetlone pomieszczenie (ja mam norę), musiałem wstawić dwa reflektory żeby widzieć gdzie przystawiam uchwyt spawalniczy. W MMA jest łatwiej, elektroda nie jest zasłonięta dyszą co ułatwia spawanie (ale to kwestia wprawy).

Gaz to mieszanka, zaczynałem spawać od 9l/min, ale to była porażka, zwiększałem stopniowo co 1l/min i ostatecznie całkiem ładnie idzie na 12l/min i tak mam ustawiony przepływ gazu.

Ponieważ przesiadłem się z transformatorówki na inwerter, ogólne wrażenie jest takie:
żyłem w ciemnogrodzie i trafiłem do cywilizacji :-)
Spawanie tą spawarką jest dla mnie 100 razy lepsze niż tą, którą miałem dlatego jak ktoś ma jakieś pytania to pytać konkretnie, bardzo chętnie odpowiem.

Drut kupiłem taki jaki mieli w miejscu gdzie kupowałem butlę i reduktor.
Obrazek

Reduktor jest ostatecznie taki i jak na taką butlę, jest zdecydowanie za duży, ale następnym razem wezmę butlę 40L bo z tej 8L już wyprztykałem 1/3 gazu przez około 8h spawania.
Obrazek

Spawarka jest w sumie nie duża i waży mniej niż poprzednia jaką miałem. Bester był mniejszy ale cięższy, Magnum jest większa i lżejsza nawet z drutem i kablami.
Obrazek

Tutaj efekt spawania, spoina chyba (bo już nie pamiętam) przed przejechaniem szczotką.
Obrazek

Tutaj inna spoina po oczyszczeniu.
Obrazek

Czekam na pytania i krytykę ;-)

Solidworks, SprutCam, HSMWorks,
Avia FNK40N, Heidenhain 310
Cincinnati Sabre 750, Acramatic 2100,
Elektrodrążarka wgłębna BP-95,
LinuxCNC, CamBam
Instagram @ndbjmachineworks
Formy wtryskowe - projektowanie i produkcja

Tagi:

luckash
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2

Post napisał: luckash » 13 lip 2014, 08:01

Spaw dobry. A z ustawianiem maszyny to trenuj trenuj trenuj. Nawet po odgłosie spawania poznasz czy spawa czy przykleja. Rękawice kup sobie miękkie jak do tiga. Proponuję tez kupić mała butlę samego CO2 tylko więcej odprysków. A jak nie widzisz za dobrze może zmień szybkę w masce/wyreguluj stopień zaciemnienia. Spawasz w przyłbicy?

Awatar użytkownika

kozak12
Posty w temacie: 1

Post napisał: kozak12 » 13 lip 2014, 10:26

Super drut :)
Kup lincoln sg3 i od razu zaczniesz wielbić tego "windows"
A spawy są całkiem całkiem.

przemyslaw2ar

Post napisał: przemyslaw2ar » 13 lip 2014, 12:37

Ja swoją przygodę ze spawaniem zacząłem ok 6lat temu i podobnie jak kolega zaczynałem od transformatora 160A Matrix (mała tania lekka i ogólnie byłem zadowolony)po jakimś czasie kupiłem pierwszy Inverter Dedra DESi 160 to był to dla mnie szok!!! można było spawać bez walenia elektrodą o materiał (swoją drogą dedra pracuje do dziś pomimo upadku z rusztowania i z paki samochodu :), jednak to były pierwsze egz.) Następnie kupiłem migomat Essab origo mig 280A, spawało się nim dość fajnie ale był bardzo awaryjny no i transformator a u mnie są spore spadki napięcia jak pobliskie gospodarstwa rolne pracują więc oddałem i kupiłem Sherman MIG251F i się zaczęło :(
Migomat ten ma osobny zespół podający i ustawienie odpowiednich parametrów to naprawdę spory problem, jak trafisz to spawa dość fajnie ale jak chcę zmienić drut i nastawy to muszę korzystać ze ściągi (zrobiłem ją sobie sam w trakcie użytkowania spawarki)

Niedawno kupiłem Tig-a WF Partner 200 i tu po raz kolejny zauważyłem różnice w spawaniu MMA albowiem w odróżnieniu od Dedry mam możliwość zmiany nastaw ARC i HOT START
Spawania TIG dopiero się uczę (pod okiem teścia który ma 20 lat doświadczenia w spawaniu kwasiaka) i podobno idzie mi całkiem dobrze jak na świeżaka.

Kursy mam porobione ze względu na fakt że spawam kotły co i książeczkę muszę mieć, ale całe te kursy to kpina (wszystko ustawione na zarobienie kasy, 141 mam zrobione mimo iż wówczas uchwytu nie widziałem na oczy ;)

Jeżeli mógłbym udzielić Ci jakiejś rady to olej kurs,zainwestuj w sprzęt i trenuj, trenuj, trenuj...
Od razu proponuję wymienić wszystkie przewody w spawarce na jakieś konkretne min 25mm^ a już obowiązkiem jest wymiana uchwytu masowego z krokodylka na śrubowy albowiem dobra masa to przy MIG/MAG podstawa.
Mieszanka Ar/CO2 daje ładniejsze lico i mniej odprysków jednak samo CO2 daje głębsze wtopienie i płaskie lico spoiny ale większą ilość odprysków .
Drut ma znaczenie ale ja wolę dać więcej gazu niż dopłacać 40-50% do drutu chyba że mam możliwość zakupu drutu ESAB niemiedziowanego, wówczas się nie waham ani chwili albowiem super się nim spawa a tez cena jest dość korzystna (18kg = 148zl)
Jeżeli dużo spawasz stacjonarnie to daruj sobie małe butle albowiem to całkowicie nieopłacalne a i wymienić czasem trudno (np. w Linde gas argon tylko w dużych butlach bez możliwości wymiany małych)

PS w tej spawarce masz podobnie jak w mojej osobne ustawienie prądu spawania (A) kompensacja napięcia łuku (V) i prędkość posuwu i aby to zgrać to trzeba trochę pocierpieć :)

Ps.2 Teraz mam wypożyczony do testowania półautomat Kempi Kempact RA 323R i pomimo iż nie jest to flagowy model :) firmy to różnice pomiędzy moim Shermanem widać po pierwszym wciśnięciu przycisku na uchwycie i jak tylko dozbieram groszy to inwestuję w ten sprzęt

luckash

Post napisał: luckash » 13 lip 2014, 15:11

przemyslaw2ar, bo Ty kursu nie robiłeś tylko zwyczajnie kupiłeś sobie uprawnienia;) Ja chodziłem na kurs co trwał 6 tygodni i na takim czegoś się dowiesz

przemyslaw2ar

Post napisał: przemyslaw2ar » 13 lip 2014, 17:40

luckash pisze:przemyslaw2ar, bo Ty kursu nie robiłeś tylko zwyczajnie kupiłeś sobie uprawnienia;) Ja chodziłem na kurs co trwał 6 tygodni i na takim czegoś się dowiesz
Doprawdy? poszedłem normalnie na kurs (początkowo 111) i szło mi bdb więc polecono mi 135 z "specjalną ofertą pakietową" a ze miałem odpowiednie środki to w to wszedłem .
Także MMa miałem ok.60h szkolenia ,MIG/MAG 107h a tig dostałem bez szkolenia i egzaminu czyli kupiłem :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
sokon

Post napisał: sokon » 13 lip 2014, 23:28

Spawam w masce samo ściemniającej, rękawice nawet mi facet polecał do tig'a, mówił, że chwyt pewniejszy bo są cieńsze, ale nastawiałem się na elektrodę i wolałem mieć grube. Co do kursu to na razie się nie wybieram, ale może za kilka miesięcy jak coś przyoszczędzę.

przemyslaw2ar nie chwaliłbym się tak tym kupowaniem papierów :-)
LinuxCNC, CamBam

Awatar użytkownika

Autor tematu
sokon

Post napisał: sokon » 26 lip 2014, 02:01

Ponieważ często przenoszę spawarkę z miejsca na miejsce i non stop rozwalam cybanty od przewodu do gazu, postanowiłem sobie zamontować szybkozłączkę :-).

Wyszło to tak jak poniżej przyznam, że sprawdza się całkiem spoko.

Obrazek
Obrazek
LinuxCNC, CamBam

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Dudi1203 » 26 lip 2014, 21:43

U siebie w magnumku wejście gazu jest gniazdem pod szybkozłącze :wink: to jest jeszcze lepsze rozwiązanie

Awatar użytkownika

Autor tematu
sokon

Post napisał: sokon » 26 lip 2014, 21:54

Chciałem to właśnie tak zrobić, ale ta szybkozłączka strasznie ciężko chodzi i miałem pewne obawy, że gdybym zrobił gniazdo przy spawarce bez tego kawałka węża, tylko zwyczajnie wymieniłbym wtyk na gniazdo to za którymś razem przy podłączaniu węża wepchnął bym tylną ściankę spawarki do środka :-)
LinuxCNC, CamBam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”