Roztaczanie wiertłem
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Roztaczanie wiertłem
Witam.wiem że po wierceniu wiertłem płytkowy można tym wiertłem powiększyć otwór. Możecie panowie napisać jak to zrobić? Jak napisać na to program Mazatrol Matrix Nexus
Tagi:
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
to ja może trochę z praktyki.
Nie da się toczyć wiertłem!
Teoretycznie wydaje się, że można, tylko że geometria zarówno płytki, jak i wiertła do tego się nie nadaje. Teoretycznie można zablokować wiertło w takim położeniu, w którym płytka będzie odpowiednio ustawiona. No właśnie, tylko czy każde sterowanie umożliwia zatrzymanie wrzeciona w określonej pozycji kątowej - właśnie to jest możliwe w niektórych frezarkach i tokarkofrezarkach. Czasem wykorzystywane przy np. dłutowaniu. Chodzi o najczęściej M19. W innych maszynach masz możliwość zatrzymania w tylko jednej określonej pozycji (jak do wymiany narzędzia) wtedy musisz pokombinować, jaki to kąt i pod takim kątem odsunąć wiertło, żeby płytka była prostopadła do płaszczyzny tak wytaczanej. I niby wszystko w porządku, tylko po co takie kombinacje, jak płaszczyzna i tak wyjdzie do niczego. Bo będzie psikać przez wiertło, a płytka będzie brać na sucho. Naprawdę lepiej pomyśleć o najprostszym, choćby nastukiwanym (z nożykiem ustawianym do czujnika i blokowanym śrubką) wytaczadle.
Nie da się toczyć wiertłem!
Teoretycznie wydaje się, że można, tylko że geometria zarówno płytki, jak i wiertła do tego się nie nadaje. Teoretycznie można zablokować wiertło w takim położeniu, w którym płytka będzie odpowiednio ustawiona. No właśnie, tylko czy każde sterowanie umożliwia zatrzymanie wrzeciona w określonej pozycji kątowej - właśnie to jest możliwe w niektórych frezarkach i tokarkofrezarkach. Czasem wykorzystywane przy np. dłutowaniu. Chodzi o najczęściej M19. W innych maszynach masz możliwość zatrzymania w tylko jednej określonej pozycji (jak do wymiany narzędzia) wtedy musisz pokombinować, jaki to kąt i pod takim kątem odsunąć wiertło, żeby płytka była prostopadła do płaszczyzny tak wytaczanej. I niby wszystko w porządku, tylko po co takie kombinacje, jak płaszczyzna i tak wyjdzie do niczego. Bo będzie psikać przez wiertło, a płytka będzie brać na sucho. Naprawdę lepiej pomyśleć o najprostszym, choćby nastukiwanym (z nożykiem ustawianym do czujnika i blokowanym śrubką) wytaczadle.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Dokladnie tak jak na filmie, nawet uzywalem tych samych wiertel sandvika...probowalen tez toczyc frezami dwupuorowymi ale tylko w miekkich materialach, wtedy tak jak kolega wspomnial ostrze zbierajace ustawialem w osi, najprosciej to zrobic w taki sposob zeby ostrze bylo na srodku czujnika sondy pomiarowej jesli maszyna sonde posiada ale autor pisal o matrixie wiec napewno maszyna wyposazona w toola..
Jasiu zgodze sie tez troche z toba ze metoda taka sobie ale proby robienia czegos wiertlem wynikaly bardziej z tego ze przy pewnych robotach nie bylo czym robic bo szef zalowal na.narzedzia i trzeba bylo kombinowac..
Jasiu zgodze sie tez troche z toba ze metoda taka sobie ale proby robienia czegos wiertlem wynikaly bardziej z tego ze przy pewnych robotach nie bylo czym robic bo szef zalowal na.narzedzia i trzeba bylo kombinowac..
-
Chciałbym się nauczyć sam dla siebie. Niestety nie posiadam zamkniętej oprawki więc wiertło jest chłodzone podobnie jak wytaczak. Wiele razy słyszałem że można roztaczać wiertłem. I to mnie zaciekawiło i nikt poza wami nie potrafił mi tego wytłumaczyć.Maszyna posiada sondę. Materiał w jakim Wierce to stal, zazwyczaj miękka. Dzięki panowie za pomoc.