trochu by mi to ułatwiło roztaczanie większych otworów

maszyna TOS13
Pozdrawiam
ps. nazwa/opis tematu trochu ogólny bo nie wiedziałem jak to sie fachowo nazywa

Tu nie jest mowa o osi C tylko S.Majster70 pisze:Orientację osi C
Raczej "pozycjonowanie wrzeciona", którym tego nie da się wykonać bo nie do tego zostało "wymyślone".Majster70 pisze:Orientacja osi używana jest np w cyklach roztaczania, do wyjazdu noża.
Tak. Jest kurs, po którym można pisać własne cykle ale co to ma wspólnego z głównym tematem?Majster70 pisze:Zdaje się, że HH organizuje kursy
capt.d. pisze: Majster70 napisał/a:
Zdaje się, że HH organizuje kursy
Tak. Jest kurs, po którym można pisać własne cykle ale co to ma wspólnego z głównym tematem?
Pozdrawiam
Wydaje mi się, że użyto właśnie taki cykl specjalny wykorzystujący pozycjonowanie wrzeciona.capt.d. pisze: Majster70 napisał/a:
Orientacja osi używana jest np w cyklach roztaczania, do wyjazdu noża.
Raczej "pozycjonowanie wrzeciona", którym tego nie da się wykonać bo nie do tego zostało "wymyślone".
A mnie się wydaje a wręcz jestem pewien, że nie. Moim zdaniem, nie mamy do czynienia z pozycjonowaniem wrzeciona a płynną zmianą jego pozycji - analogicznie do innych osi obrotowych na maszynach 4- i 5-osiowych.Majster70 pisze:Wydaje mi się, że użyto właśnie taki cykl specjalny wykorzystujący pozycjonowanie wrzeciona.
Obrót to nie oś.Majster70 pisze:Obrót wokół osi Z nazywany jest osią C (A wokół X, B wokół Y)
To jest pozycjonowanie osi C a nie wrzeciona, a że fizycznie realizowane są przez ten sam silnik to już kwestia budowy maszyny. W końcu stołu obrotowego w tokarce nie masz.Majster70 pisze:pozycjonowanie wrzeciona używane jest np w tokarkach z napędzanymi narzędziami i nazywamy to osią C.
No tutaj to Kolega już "popłynął". Skąd te C1 i C2? W 5-osiowych oś C jest realizowana przez stół i nie ma nic wspólnego z S.Majster70 pisze:to i lepiej, bo tak by nazwa np C1 mogła by się mylić we frezarkach 5-osiowych z C2.