Rozszerzenie zakresu rucho w osi x
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Rozszerzenie zakresu rucho w osi x
Witam,
Tokarka AFM Giewont, sterowanie Fanuc 0i-TC. Mam problem z dojazdem wiertłem do osi detalu. W trakcie najazdu, niecałe 3 mm przed osią pokazuje się alarm o wyjeździe poza zakres ruchu w osi X. Gdzie i jak można zmienić zakres ruchu w osi -X o te 3mm i czy można tak korygować parametry? A może w jakiś inny sposób jest ograniczony zakres tego przejazdu? Maszyna od niedawna jest użytkowana przeze mnie.
Rozwiązaniem byłby zakup nowych oprawek, które odsadzają wiertło od głowicy o 40mm zamiast, jak te obecne, o 30mm ale to są nowe oprawki niedawno kupione...
pozdrawiam,
Marcin
Tokarka AFM Giewont, sterowanie Fanuc 0i-TC. Mam problem z dojazdem wiertłem do osi detalu. W trakcie najazdu, niecałe 3 mm przed osią pokazuje się alarm o wyjeździe poza zakres ruchu w osi X. Gdzie i jak można zmienić zakres ruchu w osi -X o te 3mm i czy można tak korygować parametry? A może w jakiś inny sposób jest ograniczony zakres tego przejazdu? Maszyna od niedawna jest użytkowana przeze mnie.
Rozwiązaniem byłby zakup nowych oprawek, które odsadzają wiertło od głowicy o 40mm zamiast, jak te obecne, o 30mm ale to są nowe oprawki niedawno kupione...
pozdrawiam,
Marcin
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Rozszerzenie zakresu rucho w osi x
A nie było dzwona i teraz tarcza zatrzymuje się "z boku"? To poproś Andrychów, niech ci ustawią, najszybciej i z gwarancją, jak nowa.
-
nie wiem co się działo wcześniej z maszyną, jak była ustawiana i eksploatowana. Jasiu, da się to jakoś zweryfikować czy ustawienia uległy zmianie? Sprawdzając czujnikiem, to prostopadłość os na głowicy jest raczej prawidłowa...
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
W trybie MDI idzie dojechać do osi tym narzędziem?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
W żadnym trybie nie dało się dojechać tak aby oś wiertła pokrywała się z osią wrzeciona. Chyba rzeczywiście wcześniej było coś "przestawione" i bez fachowej regulacji się nie poradzi.
Znalazłem też parametr odpowiadający za limity przejazdu X- (podana wartość to -15000), zdaje się 1320 lub 1321 ale nie potrafię odblokować możliwości edycji, pewnie potrzebna jest jakaś magiczna kombinacja przycisków...
Znalazłem też parametr odpowiadający za limity przejazdu X- (podana wartość to -15000), zdaje się 1320 lub 1321 ale nie potrafię odblokować możliwości edycji, pewnie potrzebna jest jakaś magiczna kombinacja przycisków...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Potrzebny jest klucz, lub kod serwisowy. Sprawdz, czy krancowka od Xa się nie przesunela, chociaz musiałaby sie przesunąć o ponad skok śruby. Tak czy inaczej najlepiej skontaktować się z AFM, bo nie wiadomo co oni tam wsadzili. Niby rydzyko jest małe, ale jeden obrót za dużo to już sie może skończyć szukaniem kulek od nakrętki 

Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Nie ma co kombinować i rozbierać połowy maszyny z tego powodu jak nie zna się przyczyny tego problemu.Ryfek pisze: ↑06 lip 2019, 14:28W żadnym trybie nie dało się dojechać tak aby oś wiertła pokrywała się z osią wrzeciona.
.....
W Haas też są dwa parametry , które blokują przejaz w osi X i Z
Ustawia się je w celu wykluczenia dwonu w trakcie pracy maszyny w obrębie konika.
p.s.
Obstawiam , że u Ciebie jezt podobnie.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki