Witam !!!
Pytanie jak w temacie : Jaka jest różnica w pomiędzy punktem zerowym a punktem odniesienia w HH. Wiem że występują oba te pojęcia ale nie wiem czym się one różnią i w jakich sytuacjach się je wykorzystuje??
Różnica pomiędzy punktem zerowym a punktem odniesienia??
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witaj
Ciężko to wytłumaczyć bo to są naprawdę dwa podobne może nawet te same pojęcia
Może tak:
Punkt zerowy to może być
- maszyny
- detalu
- narzędzia
- przyrządu
itp.
punkt odniesienia :
naszym punktem odniesienia może być (lewy dolny róg detalu);(współrzędna zero maszyny) czyli nasze zero programowe ustawcze dalej punkt zerowy (detalu, przyrządu)
Ciężko to wytłumaczyć bo to są naprawdę dwa podobne może nawet te same pojęcia
Może tak:
Punkt zerowy to może być
- maszyny
- detalu
- narzędzia
- przyrządu
itp.
punkt odniesienia :
naszym punktem odniesienia może być (lewy dolny róg detalu);(współrzędna zero maszyny) czyli nasze zero programowe ustawcze dalej punkt zerowy (detalu, przyrządu)
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Ja to interpretuję tak:
punkt odniesienia jest głownym punktem od którego wszystkoo się zaczyna
czyli jest to np punkt stały zerowy maszyny od której odnoszonę są w drodze obliczeń ruchy maszyny - punkt zerowy jest w zasadzie dowolnym punktem obranym przez użytkownika dla ułatwienia wymiarowania (ale tez punkt zerowy moze odnosić się do punktu zerowego maszyny - jak se ktoś nazwie tak ma, istotą jest interpretacja).
wydaje mi się iz prawidłowo punkt odniesienia jest takim miejscem od ktorego wartości wyliczone są punkty zerowe np detalu - dlatego jestem za używaniem tego wyrażenia do punktów stałych obranych przez producenta - jest to początek głównego układu współrzędnych w maszynie
Pozdrawiam
punkt odniesienia jest głownym punktem od którego wszystkoo się zaczyna

wydaje mi się iz prawidłowo punkt odniesienia jest takim miejscem od ktorego wartości wyliczone są punkty zerowe np detalu - dlatego jestem za używaniem tego wyrażenia do punktów stałych obranych przez producenta - jest to początek głównego układu współrzędnych w maszynie
Pozdrawiam
Zabawki: tokarki: 4xFAMOT100CNC (meldas50), 1xCTX310(siemens840), 4xCTX210(fanuc31i), 2xTAKAMAZ(fanuc21i). Centra frezarskie: 1x3osieOMZ(fanuc Oi), 1x3osieDMC635(fanuc32i), CTX210v3(siemens) - napędzane narzędzia, niedługo centrum 5 osi(siemens)
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
ok!
Ale podczas czytania dokumentacji do sterowania HH oba te pojęcia istnieją. Punkt odniesienia do preset tabeli a punkt zerowy do tabeli punktów zerowych, i co lepsze oba są ustawiane przez operatora, więc sądzę że jakaś różnica między nimi jest tylko jaka, i czy standardowe G54 odnosi się do punktu odniesienia z preset tabeli czy punktu zerowego z tabeli punktów zerowych?????????
Ale podczas czytania dokumentacji do sterowania HH oba te pojęcia istnieją. Punkt odniesienia do preset tabeli a punkt zerowy do tabeli punktów zerowych, i co lepsze oba są ustawiane przez operatora, więc sądzę że jakaś różnica między nimi jest tylko jaka, i czy standardowe G54 odnosi się do punktu odniesienia z preset tabeli czy punktu zerowego z tabeli punktów zerowych?????????
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
orzechori pisze:ok!
nie mamy sterowania HH w job ale jesli mowisz o presettabeli to chyba odnosi się to do odwróconego układu w osi x lub y???
Zabawki: tokarki: 4xFAMOT100CNC (meldas50), 1xCTX310(siemens840), 4xCTX210(fanuc31i), 2xTAKAMAZ(fanuc21i). Centra frezarskie: 1x3osieOMZ(fanuc Oi), 1x3osieDMC635(fanuc32i), CTX210v3(siemens) - napędzane narzędzia, niedługo centrum 5 osi(siemens)
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Ostatnio przerabiałem coś podobnego w Mazaku i tam jest to tak:
zmiena chyab G90 to punt odniesienia do punktu zerowego MASZYNY czyli podajesz współżędne maszynowe
A zmiena G91 odnosi sie do puntu odniesienia ustawionego w offsecie np G54 G55 itd
przykład pozycja X-100 Y-100 Z-100 we współżednych maszyny przy opisie od punktu zerowego będzie tak samo wyglądać ale przy opisie od punktu odniesienie np o takich współżędnych będzie yglądać X0 Y0 Z0
zmiena chyab G90 to punt odniesienia do punktu zerowego MASZYNY czyli podajesz współżędne maszynowe
A zmiena G91 odnosi sie do puntu odniesienia ustawionego w offsecie np G54 G55 itd
przykład pozycja X-100 Y-100 Z-100 we współżednych maszyny przy opisie od punktu zerowego będzie tak samo wyglądać ale przy opisie od punktu odniesienie np o takich współżędnych będzie yglądać X0 Y0 Z0
Mazaczek VTC-20B, VTC-30A z programatorkiem M Plus, PFH 5800 z programatorkiem 640M Fusion Jka by kto pytał to nei znam G-codu:D Tylko Mazatrol:D