Różne prędkości na łuku CNCGraf
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Różne prędkości na łuku CNCGraf
Witam wszystkich
Od jakiegoś czasu używam plotera frezującego z oprogramowanie cncgraf i mam problem z prędkościami na łukach.
Problem polega na tym że podczas frezowania jednego pliku w którym jest sporo łuków część łuków jest frezowana jest z zadaną prędkością a na pozostałych łukach strasznie się ślimaczy.
Zdarza się tez tak że jeden łuk frezowany jest z dwoma prędkościami, początek łuku jedzie powoli żeby po chwili przyśpieszyć.
Mam z tym całkiem spory problem ponieważ jak zwalnia to topi mi materiał.
Od jakiegoś czasu używam plotera frezującego z oprogramowanie cncgraf i mam problem z prędkościami na łukach.
Problem polega na tym że podczas frezowania jednego pliku w którym jest sporo łuków część łuków jest frezowana jest z zadaną prędkością a na pozostałych łukach strasznie się ślimaczy.
Zdarza się tez tak że jeden łuk frezowany jest z dwoma prędkościami, początek łuku jedzie powoli żeby po chwili przyśpieszyć.
Mam z tym całkiem spory problem ponieważ jak zwalnia to topi mi materiał.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
łuk łukowi nie równy, z niektórych się strzela.
Zapewne niektóre łuki są złożone z kilkunastu/kilkudziesięciu promieni i przez to maszyna zwalnia. Przestudiuj dokładnie rysunek, także bywa że maszyna przyspiesz na promieniach zewnętrznych, zwalnia na wewnętrznych lub też w 2 stronę. Wszystko zależy od oprogramowania. Załącz jakiś program, się zobaczy. Tak na szybko.

Zapewne niektóre łuki są złożone z kilkunastu/kilkudziesięciu promieni i przez to maszyna zwalnia. Przestudiuj dokładnie rysunek, także bywa że maszyna przyspiesz na promieniach zewnętrznych, zwalnia na wewnętrznych lub też w 2 stronę. Wszystko zależy od oprogramowania. Załącz jakiś program, się zobaczy. Tak na szybko.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
A może najprostsze rozwiązanie? Sprawdź w konfiguracji maszyny czy nie masz czasem kolego zbyt dużych przyspieszeń. Jeżeli materiał jest tak wrażliwy, to albo jedziesz zbyt małym posuwem, albo zbyt dużymi obrotami. Wypróbuj opcję ze stałą prędkością (pod okienkiem przyspieszeń zaptaszkuj stałą prędkość roboczą) i problem przyspieszeń / opóźnień powinien zniknąć.
pozdrawiam
Andrzej

pozdrawiam
Andrzej