pytanie na ogół dosyć proste, lecz mam pewne wątpliwości co do doboru narzędzi.
Frezarka konwencjonalna: FWD 32 z lat 80-tych jak sie nie mylę. W miarę stabilna, w dawnych czasach (~85) przeszła regenerację co głosi tabliczka
Materiał obrabiany stal nierdzewna OH18N9
Frezy firmy fenes hss-e 2-ostrzowe ø8
Rozchodzi się o wykonanie rowka wpustowego pryzmatycznego dł. od 32-37mm, oczywiście na 4mm wgłąb materiału.
Wwiercanie wykonuje frezem jak na to przystało, na 2 przejścia po 2mm. Po pierwszym przejściu powrót wykonuje poza materiałem. obroty 355 posuw 14 lub 22. Podaje w takich zakresach ponieważ w takich dzisiaj leciałem. Prędzej ustawiałem nawet 710 obrotów na 56mm/min posuw i też dawał radę. jakość wykonania rowka ta sama, przynajmniej nie odbiegało to od naszych potrzeb.
Główna sprawa to ta,że po wykonaniu rowka , wpust nie chce wejść do rowka sam, trzeba mu pomóc np. małym młoteczkiem. tak jakby rowek był węższy niż wpust. Problem polega na wyciągnięciu bo jest na prawdę trudno. Wałki z tymi wpustami wykonujemy dla swoich potrzeb i biorąc pod uwagę ewentualne wymiany, jest problem z wyciąganiem. Dlaczego nominalny frez 8 robi tak ciasne rowki? wpusty dokładne(kupowane), nawet nie 0.01 w minusie, frez za to jak z ciekawości mierzyłem mikrometrem to wykazywał 0,05 w minusie. Może niedokładnie mierzyłem, ale wymiary jakby się zgadzały z objawami łączenia detali.
Za to próbowałem innym frezem ø8 4-ostrzowym również czołowe ostrza, parametry te same 355/14 lub 22. wpust również nie wchodził sam, lecz zdecydowanie było łatwiej go "wklepać" i potem wyciągnąć, czyli rowek był trochę szerszy - taki efekt by odpowiadał naszym potrzebom. (frez o symbolu HDC 40 jeżeli dobrze pamiętam - czarny kolor części roboczej) tych frezów już nie mam na stanie dlatego robiłem fenes'ami.
Co jest nie tak? Niby 2 ostrzowe są do obróbki wpustów, lecz efekt nie jest zadowalający. Źle dobrane parametry? jak wyczytałem z tabel FENES to frezy do nierdzewki powinny być z symbolem PM-hss-e , więc wina freza? Proszę o jakieś wskazówki, żebym miał podstawy do dyskusji z naszym warsztatowym zaopatrzeniowcem