Rowek pod o-ring przy ściance

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
Barrett
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Rowek pod o-ring przy ściance

Post napisał: Barrett » 13 cze 2012, 13:59

Witajcie serdecznie koledzy.

Chcę zaprojektować rowek tłokowy pod o-ring (praca statyczna) taki jak na grafice poglądowej po prawej stronie.

Obrazek

Niebieską strzałką zaznaczono ciśnienie. Skupmy się na rusynku po prawej: Czy konieczne jest stosowanie zaokrąglenia w miejscu zaznaczonym na czerwono by zapobiec wytłaczaniu się gumy?

Czy takie toczenie rowka przy ściance ma jakieś minusy względem podręcznikowego rozwiązania z rysunku po lewej?

Tagi:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 13 cze 2012, 18:27

Uszczelnić to się tak czy siak uszczelni. Fazkę zawsze warto zrobić - ostra krawędź pod takim ciśnieniem zadziała jak gilotyna. Połączenie będzie trwale pod ciśnieniem? Jak często będzie rozbierane?

HUD
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: HUD » 13 cze 2012, 18:55

Bardzo wiele informacji na ten temat i podobne masz na stronie Trelleborga.
Ale ja bym dał pierścień oporowy, zapobiegnie wtłaczniu o-ringa
Pozdrawiam Krzysztof G.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Barrett

Post napisał: Barrett » 14 cze 2012, 15:57

HUD pisze:Bardzo wiele informacji na ten temat i podobne masz na stronie Trelleborga. Ale ja bym dał pierścień oporowy, zapobiegnie wtłaczniu o-ringa
Dzięki za odzew, już wertuję stronę. Jeżeli to obniży koszt ew. seryjnej produkcji chciałbym uniknąć stosownia pierścienia oporowego. Poza tym zabrałby on cenną w tym wypadku pojemność cylindra. Wiesz może jak nazywa się w profesjonalnej terminologii ten rodzaj rowka/uszczelnienia po prawej?
MlKl pisze:Połączenie będzie trwale pod ciśnieniem? Jak często będzie rozbierane?
Trwale pod ciśnieniem 30 barów. Załóżmy, że cylinder będzie rozbierany raz na miesiąc.

Przeglądając rysunki dla rowka trójkątnego (crush) z podręcznika http://www.cog.de/fileadmin/downloads/O ... lnisch.pdf , doszedłem do wniosku, że fazka jest jednak konieczna. Pozostaje pytanie - czy należy utoczyć pionową szczelinę ponad tym zaokrągleniem o takiej samej szerokości jak ta pozioma?

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 14 cze 2012, 16:34

Nic nie trzeba dotaczać. Jedyne, co jest istotne, to precyzyjne pasowanie obu elementów metalowych - ta szczelina powyżej zaznaczonej fazki nie może być nigdzie szersza niż kilka setek. Pierwszy rysunek pokazuje sposób wykonania połączenia często rozłączanego - np wężyka z butlą.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Barrett

Post napisał: Barrett » 14 cze 2012, 16:46

Zadałem pytanie na instructables i user steveastrouk stwierdził, że ta szczelina widoczna w czerwonym okręgu jest tam całkowicie niepotrzebna. Wielkie dzięki za pomoc MlKl.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”