Piszę tutaj ponieważ pracuję nad projektem hamowni podwoziowej, czyli urządzenia mogącego mierzyć moment obrotowy pojazdu (oraz wynikającą z niego moc), a głównym elementem takiego urządzenia są rolki napędzane kołami pojazdu- jest to jednocześnie najtrudniejszy element do wykonania całego urządzenia w związku z czym mam kilka pytań.
Zestaw takich rolek powinien ważyć co najmniej 600kg. W moim projekcie zakładam konfigurację rolek jak np. tutaj: http://dynomet.dk/en_usedequipment.htm czyli 4 rolki o wadze około 150 kg każda.
Chciałbym zapytać o to jakie zalecacie wymiary takiej rolki aby koszty produkcji były możliwie małe (np. średnica poniżej 30cm, ponieważ urządzenia toczące do tej średnicy są najpopularniejsze i będzie łatwiej znaleźć wykonawce). Muszę jednak znaleźć złoty środek, ponieważ mniejsza średnica to bardziej skupione obciążenie opony stojącej na rolkach co nie jest pożądane.
Drugą ważną sprawą jest to, że taka rolka powinna być dokładnie wyważona, ponieważ samochody podczas pomiaru "rozpędzają się" do ponad 200 km/h. (przy 250km/h rolka fi30 cm będzie miała ~5000 obr/min). Czy nie będzie problemu ze znalezieniem firmy która to wykona?
Trzecia kwestia to materiał- dla aluminium wagę 150kg otrzymamy przy wymiarach około fi 30 cm i dł. 75 cm, więc prawdopodobnie rolka będzie z jednolitego materiału którym będzie właśnie jakiś stop aluminium. Jaki wg was będzie dobry do tego celu? Warunki pracy nie będą jakieś hardkorowe, materiał będzie w zasadzie miał kontakt tylko z oponami. Więc głównym wyznacznikiem będzie raczej cena, dostępność i łatwość obróbki
Czwarty i póki co ostatni problem to rowki, które mają zapewnić dobrą przyczepność podczas przyśpieszania. Dawniej stosowano gładkie rolki, ale teraz w erze samochodów turbodoładowanych uzyskujących gwałtownie wysokie wartości momentu obrotowego jest problem z trakcją. Trzeba stosować patenty typu wd40 które rozpuszczają oponę i ją "kleją" do rolki- oczywiście chcę ich uniknąć i te rowki by w tym pomogły. Na ile trudny i kosztowny może być proces takiego rowkowania:

Metale i ich obróbka to nie moja dziedzina, więc będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, każda rada na pewno będzie bardzo cenna

Na koniec chciałbym życzyć wszystkim Wesołych Świąt.
Pozdrawiam.