z ciekawości jakie auta grzebiesz skoro Ci wystarcza 300 KM ? celowałem w bmw turbo

Do konkretniejszego dłubania, tj. dokładnego strojenia inercyjna hamownia nie jest zbyt przydatna. Ta ma służyć do pomiarów przed i po podstawowym chiptuningu aut "dla mas", czyli wszelkiej maści passatów itp- zazwyczaj silniki diesla (ale i benzyny coraz częściej) o pojemności do dwóch litrów i i mocy ok. 200KM. Większym problemem od mocy staje się napęd na 4 koła który jest coraz popularniejszy, ale póki co w dużej mierze są to samochody z dołączanym a nie stałym napędem 4x4, więc odpinając odpowiedni sterownik można w prosty sposób przerobić je na "ośkę".
Pewnie to co teraz napiszę już wiesz (sądząc po nicku) ale mimo to może ktoś dowie się czegoś nowego, a mianowicie:
Do strojenia indywidualnych projektów dużo lepszym rozwiązaniem jest hamownia obciążeniowa w której dodatkowym elementem jest hamulec elektrowirowy. Możemy wtedy np. skorzystać z funkcji stałych obrotów- hamulec reguluje obciążenie tak aby samochód utrzymał stałe obroty, a w tym czasie można "na żywo" modyfikować mapy sterownia silnika i obserwować czy hamulec zwiększa/zmniejsza obciążenie- dużo precyzyjniej i szybciej można wystroić silnik w ten sposób. Aby to zrobić na hamowni bez hamulca trzeba by było niejednokrotnie wykonywać dziesiątki pomiarów w pełnym zakresie a i tak nie łatwo by było wskazać punkt gdzie można coś poprawić.
Nad takim wariantem hamowni również się zastanawiam- wspomniane hamulce elektrowirowe to koszt nawet do kilkudziesięciu tyś zł, ale i tutaj jest tańsza opcja

a mianowicie retardery z ciągników siodłowych Renault, które to są właśnie hamulcami elektrowirowymi i które można wyrwać za 2-3 tyś zł. To już jest jednak trochę bardziej zaawansowane urządzenie i wiązałoby by się z tym kilka dodatkowych problemów więc póki co odpuszczam.
A co z wałem na którym te rolki będą się obracać ?
Rolki o takich wymiarach bez problemu mogę Ci wykonać

Myślę że wał "na przelot" z talerzami podpierającymi gdzieś po środku nie jest wymagany, a wystarcz np. wpuszczony na głębokość denka i przyspawany, ale to już trzeba zaprojektować, policzyć czy wytrzyma. Fajnie by było aby wał pomiędzy rolkami był modułowy, aby w przyszłości można było pomiędzy rolki wstawić właśnie hamulec elektrowirowy.
Dzięki za propozycję, ale ze względu na odległość współpraca chyba nie miałaby sensu. Byłbym natomiast wdzięczny, gdybyś mógł określić ile taka rolka by kosztowała (tak jak wspomniałem- bardzo orientacyjnie)