rodzaj czarnej stali, raz czarna raz stalowa
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
rodzaj czarnej stali, raz czarna raz stalowa
Witam Panowie mam pytanko, ciętą blachę ( zwykłą tanią zwaną czarną) na laserze zamawiałem póki co w dwóch firmach, w jednej zawsze jest blacha ładna srebrna, czysta, a w drugiej firmie blacha jest zawsze z czarną jakby, warstwą,
wiecie na co zwrócić uwagę przy zamawianiu na laserach takiej blachy, jakiś to jest rodzaj czy typ że jedna jest czarna a druga ładna stalowa?
Czarna warstwa pewnie dla wielu nie jest problemem jak zamawiają do konstrukcji, ja zamawiam akurat do wyrobów dekoracyjnych i szlifowanie jest dodatkową robotą..
wiecie na co zwrócić uwagę przy zamawianiu na laserach takiej blachy, jakiś to jest rodzaj czy typ że jedna jest czarna a druga ładna stalowa?
Czarna warstwa pewnie dla wielu nie jest problemem jak zamawiają do konstrukcji, ja zamawiam akurat do wyrobów dekoracyjnych i szlifowanie jest dodatkową robotą..
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Witam,
może być tak, że z pierwszej hurtowni dostajesz blachę np. z gatunku 18G2A (ładna, czysta), a z drugiej z gatunku S355 (czarna, pokryta jakimś smarowidłem zabezpieczającym przed nadmierną korozją) - do nas bynajmniej takie blachy przychodzą, a powyższe gatunki są zbliżone jednym parametrem - wytrzymałością na zerwanie.
może być tak, że z pierwszej hurtowni dostajesz blachę np. z gatunku 18G2A (ładna, czysta), a z drugiej z gatunku S355 (czarna, pokryta jakimś smarowidłem zabezpieczającym przed nadmierną korozją) - do nas bynajmniej takie blachy przychodzą, a powyższe gatunki są zbliżone jednym parametrem - wytrzymałością na zerwanie.
-
- Posty w temacie: 3
clubber84, stal 18G2A i stal S355 to ta sama stal ... 18G2A to zapis wg normy PN a zapis S355 to zapis wg nowej normy PN-EN .
http://www.konstrukcjestalowe.info/odpo ... -pn-en.php
http://www.konsorcjumstali.com.pl/porow ... yjnych.php
http://www.konstrukcjestalowe.info/odpo ... -pn-en.php
http://www.konsorcjumstali.com.pl/porow ... yjnych.php
-
O, patrz, a ja myślałem, że to różniące się stopem gatunki...
I nikt nie wyprowadził mnie dotąd z błędu, to sam się dziwię...
Blacha która do nas przychodzi (z obu oznaczeń gatunku) właśnie różni się kolorem - 18G2A jest jaśniejsza, S355 ciemniejsza - jakim cudem to ja się właśnie zastanawiam? Przecież to ten sam gatunek.
P.S.
Naprawdę zachodzę w głowę, dlaczego cały czas myślałem, że to dwa inne gatunki stali...
I nikt nie wyprowadził mnie dotąd z błędu, to sam się dziwię...

Blacha która do nas przychodzi (z obu oznaczeń gatunku) właśnie różni się kolorem - 18G2A jest jaśniejsza, S355 ciemniejsza - jakim cudem to ja się właśnie zastanawiam? Przecież to ten sam gatunek.
P.S.
Naprawdę zachodzę w głowę, dlaczego cały czas myślałem, że to dwa inne gatunki stali...
-
Czy to 18G2A czy S235, S275, S355 to nie ma znaczenia. Jak blacha jest goraco-walcowana to ma na powierzchni pozostalosci zuzlu/tlenkow - zazwyczaj warstwa ta ma niebieskawy badz czarny kolor, badz rudy jesli byla wystawiona na dzialanie warunkow atm.
Jesli masz blache metaliczna to albo jest to blacha "piklowana" - zazwyczaj producenci maja ja do pewnych grubosci - zwyczajowo uzywa sie jej do dokladniejszych obudow metalowych lub drobnych elementow wycinanych I wyginanych.
Mozesz miec material piaskowany/srutowany w tym przypadku powierzchnia bedzie szorstka I w jakims odcieniu szarosci.
I ostatecznie moze masz blache ocynkowana ? Taka tez jest mozliwosc.
Watpie ze ktos dostarczyl ci czarna stal o powierzchni szlifowanej
Jesli masz blache metaliczna to albo jest to blacha "piklowana" - zazwyczaj producenci maja ja do pewnych grubosci - zwyczajowo uzywa sie jej do dokladniejszych obudow metalowych lub drobnych elementow wycinanych I wyginanych.
Mozesz miec material piaskowany/srutowany w tym przypadku powierzchnia bedzie szorstka I w jakims odcieniu szarosci.
I ostatecznie moze masz blache ocynkowana ? Taka tez jest mozliwosc.
Watpie ze ktos dostarczyl ci czarna stal o powierzchni szlifowanej