Witam
Mam zamiar nabyć używanego robota i przeznaczyć go do spawania.
Zastanawiam się nad Kuka KR150 lub 125 gdyż jest ich dość sporo na rynku i w miarę niskiej cenie.Oprócz źródła i uchwytu palnika ( tu też nie mam jeszcze rozeznania co wybrać) co jeszcze będę potrzebował ?
Na co zwrócić uwagę przy zakupie ?
Czy do robota pod spawanie potrzebne jest jakieś specjalne oprogramowani?
Za wszelkie porady na temat robota spawalniczego z góry serdecznie dziękuje.
Robot spawalniczy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
Re: Robot spawalniczy
Oczywiście i to dwa
Kuka Kr150 . Teraz zgłębiam temat źródła, pozycjonera i programowania.
Źródło będzie Fronius albo Lorch, co do pozycjonera to waham się czy kupić używany czy robić samemu.

Źródło będzie Fronius albo Lorch, co do pozycjonera to waham się czy kupić używany czy robić samemu.
Pozdrawiam Krzysztof G.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
No to kolego HUD będę miał romansa do ciebie 
Potrzebuję podpatrzeć kilka rzeczy w ramieniu KUKA... Bez rozbierania oczywiście
Interesuje mnie bardziej KR200 (w planach) ale KR150 też większość teorii zaspokoi...
Roboty już podłączone czy na razie magazynowane? Jeśli nie masz nic przeciwko żeby się pokręcić chwilę przy nich - podeślij namiary na siebie na PW... W miarę możliwości jakoś się odwdzięczę

Potrzebuję podpatrzeć kilka rzeczy w ramieniu KUKA... Bez rozbierania oczywiście

Roboty już podłączone czy na razie magazynowane? Jeśli nie masz nic przeciwko żeby się pokręcić chwilę przy nich - podeślij namiary na siebie na PW... W miarę możliwości jakoś się odwdzięczę

-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Kontakt:
Odkopię.
Czy ktoś korzystał z RoboArc firmy robopartner? Wydaje mi się, że wiedzą co robią i dobrze się na tym znają. Chętnie dowiem się co warto kupić w 2020
. W sumie nie interesowaliśmy się KUKA, mają może coś nowego dobrego? I da się w Polsce kupić? czy bezpośrednio Niemcy?
Czy ktoś korzystał z RoboArc firmy robopartner? Wydaje mi się, że wiedzą co robią i dobrze się na tym znają. Chętnie dowiem się co warto kupić w 2020

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Chyba taka zaczynająca firma bo nigdzie wcześniej ich nie widziałem (Na żadnej produkcji czy targach). Wcale to nie oznacza że źle bo może są to osoby z doświadczeniem z innych firm. Ze zdjęć wynika że integrują Kawasaki od Astora. Masz jakieś pytania odnośnie robotów spawalniczych to wal na PW.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Kontakt:
Właśnie kolega mówił że widział ich na jakiś targach ale za chin sobie nie przypomnę... i tak modernizacje planujemy dopiero na pierwszy kwartał 2021, a zacznijmy od tego że moje zdanie się prawie w tym nie liczywiciu88 pisze: ↑24 sty 2020, 14:54Chyba taka zaczynająca firma bo nigdzie wcześniej ich nie widziałem (Na żadnej produkcji czy targach). Wcale to nie oznacza że źle bo może są to osoby z doświadczeniem z innych firm. Ze zdjęć wynika że integrują Kawasaki od Astora. Masz jakieś pytania odnośnie robotów spawalniczych to wal na PW.