Witam.
Jestem studentem Mechaniki i budowy maszyn.
Jestem w "posiadaniu" 2 robotów Fanuc RJ 420, kupiony ze "starej" lini montażowej.
Moje pytanie brzmi w czym (jakim programie) i jak sie programuje tego robota?
On ma wgrane "jakieś" oprogramowanie, zostało kupione do niego, ale nie jest bardzo korzystne więc chciałbym sie nauczyć od podstaw, pisania programów do niego.
Dodam jeszcze to, iż pierwszy ma współpracować z prasą krawędziową. Łapie element za pomocą ssawek (Zostały zamontowane w nim nie standardowo).
2 Robot ma spawać. Została domontowana do niego zwykła spawarka, po prostu robot trzyma uchwyt spawarki. Czy szło by do niego domontować jeszcze jakąś czujkę aby wykrywała materiał?
Oprogramowanie do tych robotów wgrywali jacyś studenci z krakowa, sami niby pisali no ale ja bym chciał sie nauczyć samemu programowania. Ponieważ zlecić komuś coś to nie opłacalne, a poza tym tylko skarzą sie że tego nie idzie bo trudne algorytmy musieliby pisać itp.
Dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
Robot Fanuc w czym programować.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Sprawa wyglada bardzo prosto. Zrób tak:
1. Albo zainwestuj i zapisz sie na jakiś kurs programowania robotow-skoro nie chcesz placić za programy.
2. Albo badz samoukiem - manualka w rece i jazda.
Programy sa do pisania, ale nie sa takie proste - mussz cokolwiek wiedziec na temat programowania.
1. Albo zainwestuj i zapisz sie na jakiś kurs programowania robotow-skoro nie chcesz placić za programy.
Programy sa do pisania, ale nie sa takie proste - mussz cokolwiek wiedziec na temat programowania.
Pozdrawiam Czarny0122.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Nie miałbym nic przeciwko kursowi ale nie mam czasu na takie coś studia 2 kierunki. nie podołam kursowi.czarny0122 pisze:Sprawa wyglada bardzo prosto. Zrób tak:
A co do 2 to mnie nie zrozumiałeś.
Manual nic mi nie da, ponieważ mam program typu:
Najeżdżam w jakieś miejsce, i klikam zapamiętaj. I robot pamięta to miejsce potem drugie zapamiętaj i robot jedzie najszybszą drogą.
Lecz ja chce "stworzyć" program innego typu.
Np jak chce aby spawał zygzakiem to nie żeby mu pisać punkt po punkcie, bo zapisze sie na śmierć potem inna blacha dogięta przyjdzie i wszystko do poprawy. Więc lipa.
chciałbym np tworzyć "podprogram", w którym zapisze dajmy na to ruch po zygzaku, a w głównym programie wczytuje ten podprogram i tylko wpisuje mu na jakiej długości i od jakiego miejsca ma robić ten zygzak.
Inny przykład, np gdy mam sztapel blachy przy krawędziarce i chcę aby zbierał blache, gdzie każda następna blacha jest niżej (o grubość poprzedniej). Żeby prosty algorytm wpisać w C+ lub coś podobnego.
jeszcze inny przykład to np.: jak detale (prostopadłościany) odkłada to zeby pierwsze w zdłóż układał a następne na nich w poprzek.
Takie proste programiki abym se zmienną ustawił w jakiejś osi i po wykonanym cyklu dodawał jakąś liczbę do tej zmiennej, przez co następnych ruch byłby przesunięty.
Jak jakiś program musiałbym do tego kupić, który na pewno ułatwi pisanie takich algorytmów to jestem w stanie go kupić.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Jeżeli chodzi o odkładanie detali to mógłbyś zastosować paletyzacje, ale musiałbyś napisać algorytm. Trochę dużo rzeczy naraz jak na początek nauki programowania. Pomocny może być program roboguide (symulator fanuca), ale jak masz okazje to ucz się na prawdziwym robocie - zbuduj mu klatkę żeby uniknąć ofiar 

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Dużo rzeczy? Ja tylko chce wiedzieć jak sie pisze algorytmy, w jakim jeżyku. Czy idzie definiować zmienne gdzie to sie pisze.Seemann pisze:Jeżeli chodzi o odkładanie detali to mógłbyś zastosować paletyzacje, ale musiałbyś napisać algorytm. Trochę dużo rzeczy naraz jak na początek nauki programowania. Pomocny może być program roboguide (symulator fanuca), ale jak masz okazje to ucz się na prawdziwym robocie - zbuduj mu klatkę żeby uniknąć ofiar
Samo jeżdżenie robotem i Wciskanie "zapamiętaj punkt" pisanie programu w taki sposób to każdy w 5 minut sie nauczy.
Mnie interesuje pisanie programów do niego a nie sterownie nim w lewo - w prawo. No ale widzie że zbytnio sie nic nie dowiem na forum.