Rewizje na rysunkach

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
TimeCNC
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Rewizje na rysunkach

Post napisał: TimeCNC » 17 kwie 2023, 09:19

Witam.
Mam pytanie odnośnie zmian wprowadzanych na rysunkach:
1.Czy jest konieczność zmiany rewizji przy mało istotnej zmianie na rysunku? (jeżeli wstawimy opis na rysunku ze taka zmiana miała miejsce)
2.Jeżeli wprowadzimy zmianę w rysunku który wchodzi do kolejnego złożenia czy wtedy zmieniamy rewizje również w tym złożeniu?
3.Jest jakaś literatura na temat wprowadzania zmian na rysunkach, rewizji itd?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Rewizje na rysunkach

Post napisał: WZÓR » 17 kwie 2023, 10:19

TimeCNC pisze:
17 kwie 2023, 09:19
Witam.
Mam pytanie odnośnie zmian wprowadzanych na rysunkach:
1.Czy jest konieczność zmiany rewizji przy mało istotnej zmianie na rysunku? (jeżeli wstawimy opis na rysunku ze taka zmiana miała miejsce)
2.Jeżeli wprowadzimy zmianę w rysunku który wchodzi do kolejnego złożenia czy wtedy zmieniamy rewizje również w tym złożeniu?
....
Jaki jest sens wstawiać taki opis , skoro zmiana nie jest istotna ?

P.s.

Każda zmiana na rysunku nosi za sobą konieczność zmiany rewizji gdyż określa ona historię zmian naniesionych na rysunek.
Zmiany mogą być istotne jak np. zmiana krytycznego wymiaru, zacieśnienie tolerancji itp. , które w końcowym etapie mogą wpłynąć na zmianę technologii wykonania danego złożenia , detalu , produktu.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
TimeCNC

Post napisał: TimeCNC » 17 kwie 2023, 10:40

Potrzebuje potwierdzenie z normy albo z jakiejś innej literatury że każda zmiana na rysunku nosi za sobą konieczność zmiany rewizji gdyż określa ona historię zmian naniesionych na rysunek i nie ma znaczenia czy zmiana jest istotna czy nie.
Ponieważ nie jest to u nas usystematyzowane. Chce przedstawić jasno że tak to musi wyglądać ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 17 kwie 2023, 12:33

TimeCNC pisze:
17 kwie 2023, 10:40
Potrzebuje potwierdzenie z normy albo z jakiejś innej literatury że każda zmiana na rysunku nosi za sobą konieczność zmiany rewizji gdyż określa ona historię zmian naniesionych na rysunek i nie ma znaczenia czy zmiana jest istotna czy nie.
Ponieważ nie jest to u nas usystematyzowane. Chce przedstawić jasno że tak to musi wyglądać ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat.
Spraw oczywistych nie określa się normą , bo jak można wykonywać detale , itp. w/g rysunku na którym nie naniesiono zmian wcześniej wspomnianych przeze mnie.
Każdy rysunek techniczny powinien mieć tabliczkę.
Tabliczka ta powinna zawierać informacje, takie jak: nazwa i numer rysunku, podziałka, symbol określający metodę rzutowania, numer normy, zgodnie z którą jest sporządzana dokumentacja, użyte jednostki, tolerancje, wykonawcę dokumentacji z podpisami i datami oraz informacje dotyczące zmian na rysunku.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
TimeCNC

Post napisał: TimeCNC » 18 kwie 2023, 06:13

Rozumiem jak wygląda tabelka i co powinna zawierać. Problem w tym że jeżeli zmiana jest nie istotna (dla konstruktora) nie zmienia on rewizji tylko pod rysunkiem wypisuje co było zmienione na kogo wniosek z podaniem daty i nie zmienia rewizji. Według niego to jest poprawne. A jeżeli uzna że zmiana jest istotna to wtedy zmienia rewizje. Dlatego potrzebuje informacji jasno opisanych że każda zmiana pociąga za sobą zmianę rewizji.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 18 kwie 2023, 07:36

... tylko pod rysunkiem wypisuje co było zmienione na kogo wniosek z podaniem daty i nie zmienia rewizji. Według niego to jest poprawne. A jeżeli uzna że zmiana jest istotna to wtedy zmienia rewizje. ...
Ale taki zapis sam w sobie jest już rewizją.

Zakładając , że konstruktor wykonał taki zapis jak opisałeś , to po co , w jakim celu powstał i co nowego wniósł do istniejącego rysunku ?

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
TimeCNC

Post napisał: TimeCNC » 18 kwie 2023, 08:27

O to właśnie mi chodzi że nie ważne po co jest zmiana i co ona wnosi a sam fakt jej dokonania powinien zmieniać rewizje czyli oznaczenie literowe w moim przypadku. I takiego potwierdzenia potrzebuje najlepiej w jakimś zapisie.

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: CFA » 18 kwie 2023, 18:22

TimeCNC pisze:
18 kwie 2023, 08:27
O to właśnie mi chodzi że nie ważne po co jest zmiana i co ona wnosi a sam fakt jej dokonania powinien zmieniać rewizje czyli oznaczenie literowe w moim przypadku. I takiego potwierdzenia potrzebuje najlepiej w jakimś zapisie.
Nie szukaj potwierdzenia, tylko stwórz przepis. Możesz opracować swoją normę zakładową, która będzie regulowała te sprawy. Możesz wtedy ustalić czy każda zmiana wymaga wpisania do tabelki a co więcej czy zmiana wymaga zmiany w numerze rysunku czy nie (jakiś indeks). Ja sobie sam ustaliłem, że każda zmiana wymaga adnotacji w tabelce ale nie wywołuje zmiany numeracji. Jak masz dokumenty źle posortowane to i tak nigdy nie wiesz czy masz aktualną wersję w ręku/pod myszką.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 18 kwie 2023, 18:42

Tu też co nie co pisze , ..... nie będę cytował - polecam przeczytać.

https://solidmania.com/solidworks-pdm-d ... rzystania/

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: CFA » 18 kwie 2023, 19:18

WZÓR pisze:
18 kwie 2023, 18:42
Tu też co nie co pisze , ..... nie będę cytował - polecam przeczytać.
Przelatuje mi przez ręce dokumentacja z wielu firm - różnie mają to rozwiązane, ale tam gdzie jakieś zmiany wymagają najwięcej biurokracji i być może wywołują najwięcej kosztownych skutków tam jest to najlepiej usystematyzowane i uregulowane. A mniejszych firmach jest burdel - poprawiają/zmieniają bez żadnych adnotacji. Kiedyś dostałem do zamówienia rysunki z indeksem B w nazwie a pamiętałem, że już rok wcześniej było C, to dopiero po interwencji sie okazało, że aktualny jest obecnie E. Ty Mariusz pewnie pamiętasz bieganinę z KZD czy KZS :-) widać było, że przy dużej firmie i dużej ilości dokumentacji trzeba umieć to uporządkować. W dobie komputerów niby jest to łatwe, ale opisany przypadek z literkami pokazuje, że niełatwo opanować.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”