Remont WS 15
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 17
no i jestem ponownie po długiej nie obecności
ale nareszcie zdobyłem swoją upragnioną wiertarkę ws-15
jestem teraz w trakcie remontu wszystkie posty jak i dokumentacja DTR również z forum bardzo mi pomogła
z racji że maszyna była długo nie używana rozbieram ja na czynniki pierwsze żeby wszystko umyć, odtłuścić ze starych smarów i wymienić łożyska i ponownie poskładać
zatrzymałem się na naprężaczu pasa
problem zdjęcie
żeby wykręcić ślimak muszę się dobrać do tych trzech wkrętów za tą gałką no i tu jest problem gałka zabezpieczona jest trzpieniem próbowałem go wybić ale z marnym skutkiem później podjąłem próby rozwiercenia go wiertłem kobaltowym ale też z marnym skutkiem
cóż tu robić ?? na tą chwile naprężać po dwóch dniach psikania wd-40 pracuje prawidłowo ale chcąc wymienić łożyska prędzej czy później powinienem go zdemontować
jakieś sugestie co robić ?

ale nareszcie zdobyłem swoją upragnioną wiertarkę ws-15
jestem teraz w trakcie remontu wszystkie posty jak i dokumentacja DTR również z forum bardzo mi pomogła

z racji że maszyna była długo nie używana rozbieram ja na czynniki pierwsze żeby wszystko umyć, odtłuścić ze starych smarów i wymienić łożyska i ponownie poskładać
zatrzymałem się na naprężaczu pasa

problem zdjęcie
żeby wykręcić ślimak muszę się dobrać do tych trzech wkrętów za tą gałką no i tu jest problem gałka zabezpieczona jest trzpieniem próbowałem go wybić ale z marnym skutkiem później podjąłem próby rozwiercenia go wiertłem kobaltowym ale też z marnym skutkiem

jakieś sugestie co robić ?

-
-
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Witam.
Jestem nowy na forum, od niedawna jestem posiadaczem wiertarki ws 15 ale niestety do remontu i z brakami. poszukuje wałka z uzebieniem poprzecznym może ktoś posiada na zbyciu w dobrym stanie.
Mam też pytanie w jaki sposób można zniwelować luz na klinkach wrzeciona??
czy są inne wrzeciona do ws 15 na inny stożek morsea?? Ja mam na MK2 czy jest jakaś przejsciówka aby przejść na MK3, MK4 ??
Pozdrawiam
Jestem nowy na forum, od niedawna jestem posiadaczem wiertarki ws 15 ale niestety do remontu i z brakami. poszukuje wałka z uzebieniem poprzecznym może ktoś posiada na zbyciu w dobrym stanie.
Mam też pytanie w jaki sposób można zniwelować luz na klinkach wrzeciona??
czy są inne wrzeciona do ws 15 na inny stożek morsea?? Ja mam na MK2 czy jest jakaś przejsciówka aby przejść na MK3, MK4 ??
Pozdrawiam
-
- Posty w temacie: 16
J ak sama nazwa wskazuje WS15- Wiertarka stołowa o średnicy maksymalnego wiercenia 15 mm. Takie wiertła maja stożek MK2. Takie zatem są gniazda wrzecion. Stożek MK3 ma wiertarka WS 20-rzadko spotykana.szakul91 pisze: czy są inne wrzeciona do ws 15 na inny stożek morsea?? Ja mam na MK2 czy jest jakaś przejsciówka aby przejść na MK3, MK4 ??
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
Na te średnice łożysk to problematyczne...szakul91 pisze:czy są inne wrzeciona do ws 15 na inny stożek morsea?
Porównaj średnice wrzeciona pod łożyska i stożka Mk3 (øA)

pozdrawiam,
Roman
Roman