Witam wszystkich na początku zaznaczę że jestem nowy( na tym forum).
Posiadamy w zakładzie frezarkę MAHO MH 1000C , w której wysiadło sterowanie CNC432 Philipsa. Moim zamiarem jest odrestaurowanie zabytku i przywrócenie jej do pracy. Jako programu sterującego chciałbym wykorzystać program MACH3 do tego jakiś kontroler ruchu. W maszynie są zainstalowane silniki Indramat odpowiednio 2G1125IR-BB-3302 H2 jako spindle motor,oś X,Y MDC9.20/SSA-0/S031 a oś Z MDC 9.30/SSA-1/S031 do "napędu" silników sterowniki tyrystorowe (silniki jak i sterowniki są sprawne) sterowanie silników jest w systemie+/-0-9V. Do wymiany prawdopodobnie listwy pomiarowe , krańcówki. i teraz meritum sprawy czy taki zestaw mógłby zadziałać MACH3 + kontroler ruchu Smooth Stepper + Spindle control (4 szt) + sterownik PLC (zamiast wymieniać wszystkie przekaźniki ). Do spindle control układzik do zmiany polaryzacji. Jestem ciekaw waszych sugestii. Pozdrawiam
Rekonstrukcja frezarki MAHO MH 1000 c/352
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam. po mimo usilnych starań sterowanie padło. W zakładzie mamy także Maho MH 600C , które jako tako ożywiłem (obydwie umarły w tym samym czasie , mogło być coś w sieci) . W 600 po wprowadzeniu na nowo stałych maszynowych maszyna działa bez możliwości korekcji wprowadzonego programu (obsługa nie może się pomylić) i zapamiętuje tylko jeden program (Maho 600 ma ten sam system Philipsa). Ale ważniejsza jest ta większa nieżywa maszyna i z tond mój pomysł na renowację z unowocześnieniem poza tym możliwość pracy w sieci jest nie bagatelna (obsługa plików dxf). Nadmienię że maszyna poza sterowaniem jest w bardzo dobrym stanie . Hydraulika sprawna brak luzów . Tylko czy to się uda? Pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Jasne ze sie uda tylko zaponij o smothstepperze i od razu bierz sie za DSPMC (poszukaj na forum) albo CSMIO-IP ale nawersje +/- 10V trzeba jeszcze poczekac. Ja mam MH 900C i tam powedruje wlasnie dspmc albo siemens 802C. Problem w moim przypadku jest taki ze musze ja w zasadzie od zera odpalac. Jezeli masz schemat elektryczny to bez problemu da sie ja odpalic.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni