Rękaw gumowy/silikonowy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Rękaw gumowy/silikonowy
Witajcie,
Od jakiegoś czasu przeglądam forum, ale pierwszy raz się udzielam.
Szukam rękawa gumowego/silikonowego który mógłbym nasunąć na rurę stalową i uzyskać docisk o długości około 160 cm, średnica nie jest najważniejsza, ale dobrze byłoby żeby miało minimum 50mm. Wiem, że można kupić wałki gumowane ale to stanowczo zbyt wygórowane i drogie rozwiązanie jak na moje potrzeby, ponieważ będę tego docisku używał może raz w miesiącu albo i rzadziej.
W kilku słowach wyjaśnię o co chodzi. Chcę zrobić docisk do klejenia folii na blachę i jak wiadomo zależy mi żeby nie było tam bąbli powietrza. Próbowałem z rolkami tekturowymi ale są zbyt krzywe i twarde, sama rura stalowa też nie daje rady. A jakby była guma o grubości nawet 4-5 mm to mocniejszy docisk da spodziewany rezultat (testowane na małym wałku ręcznym gumowym).
Na tym filmie widać jak to działa mniej więcej przy foliach reklamowych, oczywiście moja maszyna byłaby dużo prostsza i ręczna
Od jakiegoś czasu przeglądam forum, ale pierwszy raz się udzielam.
Szukam rękawa gumowego/silikonowego który mógłbym nasunąć na rurę stalową i uzyskać docisk o długości około 160 cm, średnica nie jest najważniejsza, ale dobrze byłoby żeby miało minimum 50mm. Wiem, że można kupić wałki gumowane ale to stanowczo zbyt wygórowane i drogie rozwiązanie jak na moje potrzeby, ponieważ będę tego docisku używał może raz w miesiącu albo i rzadziej.
W kilku słowach wyjaśnię o co chodzi. Chcę zrobić docisk do klejenia folii na blachę i jak wiadomo zależy mi żeby nie było tam bąbli powietrza. Próbowałem z rolkami tekturowymi ale są zbyt krzywe i twarde, sama rura stalowa też nie daje rady. A jakby była guma o grubości nawet 4-5 mm to mocniejszy docisk da spodziewany rezultat (testowane na małym wałku ręcznym gumowym).
Na tym filmie widać jak to działa mniej więcej przy foliach reklamowych, oczywiście moja maszyna byłaby dużo prostsza i ręczna
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Rękaw gumowy/silikonowy
Nie wiem czy taki rękaw założony na rdzeń zda egzamin, pod naciskiem nie może się fałdować, zniekształcać na rdzeniu.markiusz pisze:Witajcie,
Szukam rękawa gumowego/silikonowego który mógłbym nasunąć na rurę stalową i uzyskać docisk o długości około 160 cm.
W kilku słowach wyjaśnię o co chodzi. Chcę zrobić docisk do klejenia folii na blachę i jak wiadomo zależy mi żeby nie było tam bąbli powietrza.
Niezastąpionym będzie jednak wałek stalowo gumowy nie musi być silikonowy.
Poszukaj w ogłoszeniach poligraficznych wałki do maszyn drukarskich lub wywoływarek, albo używany laminator ceny ich nie są już tak zabójcze

-
- Posty w temacie: 1
Re: Rękaw gumowy/silikonowy
Kolego - nie rob z bidy cnoty tylko poszukaj uzywanego laminatora.
Jak raz mam taki do sprzedania tyle ze za waski - okolo 130cm.
Bedziesz mial walek pokryty miekka "guma" i wszystko bedzie dzialac
jak trzeba.
q
Jak raz mam taki do sprzedania tyle ze za waski - okolo 130cm.
Bedziesz mial walek pokryty miekka "guma" i wszystko bedzie dzialac
jak trzeba.
q
-
Dzięki za odpowiedzi Panowie. Nie macie namiaru na takie rękawy?
Z koszulkami termokurczliwymi jest o tyle problem, że będą chyba za twarde.
Co do fałdowania na to jest sposób, rękaw z mniejszą średnicą o 1mm niż stalowy rdzeń wtedy guma ładnie się naciągnie i będzie przylegać. Naciągnięcie nie stanowi dla mnie problemu.
Wiem, że można kupić laminator używany. Szukam takiego ale niestety nie mogę takiego znaleźć który byłby dla mnie odpowiedni.
Z koszulkami termokurczliwymi jest o tyle problem, że będą chyba za twarde.
Co do fałdowania na to jest sposób, rękaw z mniejszą średnicą o 1mm niż stalowy rdzeń wtedy guma ładnie się naciągnie i będzie przylegać. Naciągnięcie nie stanowi dla mnie problemu.
Wiem, że można kupić laminator używany. Szukam takiego ale niestety nie mogę takiego znaleźć który byłby dla mnie odpowiedni.
-
- Posty w temacie: 2
Pozostają węże gumowe jednak przy tych średnicach zazwyczaj są one zbrojone i nie liczyłbym na łatwe naciągnięcie na rdzeń. W ofercie np: kontakt po czym i tak warto by było taki wałek przeszlifować.markiusz pisze: Z koszulkami termokurczliwymi jest o tyle problem, że będą chyba za twarde.
Co do laminatorów to widziałem taki ręczny około 1,6m szerokości za kwotę w przybliżeniu 1600 do 1800zł sam chciałem go kupić ale nie mam na niego jeszcze miejsca
-
No niestety nie uda się bo za mała średnica i przy takiej długości będzie za mała sztywność.
Szukam czegoś takiego
http://hanshiguo.pl.bossgoo.com/silicon ... 15466.html
niestety próbowałem się z nim skontaktować ale zero odpowiedzi.
Szukam czegoś takiego
http://hanshiguo.pl.bossgoo.com/silicon ... 15466.html
niestety próbowałem się z nim skontaktować ale zero odpowiedzi.