regeneracja frezów
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
regeneracja frezów
Witam. Mam frezy palcowe czteroostrzowe HSS 10 mm. Czy szlifuje się wszystkie ostrza? W takim razie frez traci na średnicy,tak?
Bardzo proszę o jakieś namiary na firmę regenerującą frezy najlepiej z okolic Gliwic,Zabrza,Bytomia.
Pozdrawiam
Bardzo proszę o jakieś namiary na firmę regenerującą frezy najlepiej z okolic Gliwic,Zabrza,Bytomia.
Pozdrawiam
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Skracane są z długości jeśli pracują samym czołem. Jeśli frez używany jest na całej długości skrawającej, to nie da się go naostrzyć dobrze bez zmiany średnicy.ciekavy pisze:Nie wiem co to za firma wykonuje ale radze zrezygnować z niej. W firmie również oddajemy frezy do regeneracji i są one skracane z długości a średnica zmniejszą się o maksymalnie 0,05mm.typhon pisze:Jeżeli nie masz mocno "zajeżdzonego" freza to wymiar zmniejszysz o około 0.4 mm
Frezy ostrzone tylko od czoła zachowują średnicę nominalną i nie ma tam zmian nawet rzędu 0,05 chyba, że firma potrzebuje aż tyle, żeby wpisać nowe czoło.
-
Witam.
Globus Wapienica,gdzie czasem coś tam kupuję polecił mi DIAM SERVICE z Jaworzna.
Tam usługa kosztuje 7,5 PLN za sztukę. Pan twierdzi,że frez nie traci na średnicy a ostrzą je od środka . Choć zdaje się coś tam musi tracić bo zewnętrza częśc ostrza ma jakiś tam kąt,czyba. Nie ma to dla mnie znaczenia,bo używam ich do obróbki zgrubnej.
Globus Wapienica,gdzie czasem coś tam kupuję polecił mi DIAM SERVICE z Jaworzna.
Tam usługa kosztuje 7,5 PLN za sztukę. Pan twierdzi,że frez nie traci na średnicy a ostrzą je od środka . Choć zdaje się coś tam musi tracić bo zewnętrza częśc ostrza ma jakiś tam kąt,czyba. Nie ma to dla mnie znaczenia,bo używam ich do obróbki zgrubnej.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Jak pracujesz powierzchnią boczną freza, to i tę powierzchnię regenerujesz. Jak nie używasz czoła, to go nie regenerujesz. Naddatek na szlifowanie jest zależny od zajeżdżenia ostrzy. Jak masz tych frezów bardzo dużo, to można ostrzyć, ale jak kilka, to transport x2 + koszty ostrzenia.....Mam narzędziownię, która wykonuje mi frezy trzpieniowe i wykonuje usługę ostrzenia, ale wycenę może wykonać po podaniu ilości regenerowanej i naddatków do zebrania. Przy frezach HSS, HSS-E pewnie w 7 złotych za sztukę przy kilkunastu sztukach by się zmieścili....
-
Witam.No i naostrzyli mi te frezy. Tak,że do niczego się nadają. Taka poważna firma. 75 PLN wydane na naukę. Ostrzyli tylko część czołową i to tak krzywo,że na oko widać każde ostrze na innej wysokości i w dodatku końce ostrza są w powietrzu,środek freza niżej. Porażka,nawet nie reklamuję,jakiś za malutki klient jestem chyba.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: regeneracja frezów
Kup sobie frezy węglikowe w tej firmie - są stosunkowo tanie i dłużej ,,żyją '' od HSS-ów.donaks pisze:.... Mam frezy palcowe czteroostrzowe HSS 10 mm.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: regeneracja frezów
Co Ty tak promujesz te narzędzia?WZÓR pisze:Kup sobie frezy węglikowe w tej firmie - są stosunkowo tanie i dłużej ,,żyją '' od HSS-ów.

To produkcja dalekowschodnia oferowana przez Niemców.
Są tanie i nic poza tym. Znam kilka firm, które je kupują i ich użycie jest skalkulowane
w sposób wykluczający ostrzenie. Nie widziałem ich nigdy w regeneracji, więc nie zachowują
cech użytkowych przez dłuższy czas.