Potrzebuję pomocy w doborze łańcucha napędowego w maszynie zwanej ogólnie Vertical Carousel (Roll storage). Chodzi o pionowe składowanie rolek materiału, gdzie pojedyńcze wałki (z rolkami materiału) poruszają się w pionie. Wałek jest przymocowany z obu stron do łańcuchów (lewa-prawa) i porusza się w górę i dół (w zależności jakie obroty zada operator na silniku elektrycznym). Problemem dla mnie stanowi jak się zabrać za kwestię łańcucha, gdyż nie jest to typowa rzecz a raczej robiona na zamówienie. Zależałoby mi na łańcuchu z samymi tulejami gdzie do środka będzie można włożyć sworzeń z elementem mocującym do wałka transportowego. Orientuje się ktoś jakie orientacyjnie powinno mieć to wymiary lub jak się zabrać za obliczenia takiego łańcucha?
Domyślnie obciążenie jednego wałka (netto) to byłoby c.a. 80kg. Takich wałków na łańcuchu byłoby obsadzonych około 16. Chcę uniknąć szybkiego rozciągnięcia ogniw dlatego warto chyba trochę je przewymiarować. Średnica podziałowa kół zębatych (4 szt. po 2 na łańcuch) to ~500mm.
Zastanawiam się na zaprojektowaniem własnego koła zębatego i łańcucha, gdzie średnica zewnętrzna wynosiłaby ~20mm co jednocześnie doprowadzi do zmniejszenia ilości zębów na kole. Takie koło chciałbym wyciąć np.: na laserze, z blachy 10 lub 16mm.
Pytam ponieważ nigdy nie miałem styczności z projektowaniem tego typu mechanizmu.

Co o tym myślicie? Na razie piszę ogólnie bo nie wiem czy ktoś się w ogóle zainteresuje tematem.
Pozdrawiam.