Ręczne toczenie kuli
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Ręczne toczenie kuli
Witam
Czy ma ktoś pomysł jak na zwykłej tokarce uniwersalnej (w moim przypadku chińczyk) wytoczyć kulę średnicy powiedzmy 20mm. Chodzi mi o "babcine sposoby" mając do dyspozycji wyłącznie korbki suportu.
Oczywiście nie wymagam kuli jak do łożyska, wystarczy zgrubny kształt do wykończenia pilnikiem i papierem ściermym. Załóżmy że chcę wykonać korbki z kulką na końcu.
Czy ma ktoś pomysł jak na zwykłej tokarce uniwersalnej (w moim przypadku chińczyk) wytoczyć kulę średnicy powiedzmy 20mm. Chodzi mi o "babcine sposoby" mając do dyspozycji wyłącznie korbki suportu.
Oczywiście nie wymagam kuli jak do łożyska, wystarczy zgrubny kształt do wykończenia pilnikiem i papierem ściermym. Załóżmy że chcę wykonać korbki z kulką na końcu.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Ręczne toczenie kuli
Bez specjalnej przystawki do toczenia kul też da sie wytoczyć w miarę dokładną kule. Potrzeba troche wprawy i cierpliwości. Sprawa jest prostrza gdy mamy posów automatyczny wtedy kręcimy tylko jedną korbką posówu. "Trening czyni mistrza"
Tomek
Tomek
Prace ruszyły od nowa http://www.cnc.info.pl/topics60/moderni ... t13702.htm
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
nie latwiej zrobic to nozem profilowym? srednica kula r20 nie jest az taka duza
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.