rdza na narzedziach

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
pazdersk
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

rdza na narzedziach

Post napisał: pazdersk » 29 cze 2009, 23:10

Witam

Mam pytanie może ktoś się spotkał z problemem
Mielismy pozar w warsztacie i z opar PCV zrobił się jakiś kwas. Wszystko co metalowe jest zardzewiałe.

Może macie jakieś środki metody czy cokolwiek innego co mogło by pomoc w odczyszczeniu. (narzedzia, tokarka, frezarka ...)

;(

Pozdrawiam i dziekuje z gory za pomoc

konlab
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: konlab » 30 cze 2009, 00:01

Witam najlepiej będzie użyć popularnych środków z marketow. castorama obi, jest tam tego pełno... trzeba sie pytac o odrdzewiacz... po usunięciu rdzy wszystko nasmarowac jakims WD i smarem...

olepiotr

Post napisał: olepiotr » 30 cze 2009, 00:23

Mi zalało wiele części do mojej maszyny którą robie :( I od jutra pewnie będę tarł papierkiem co by pomału wyczyścić... Piwnice zalało i pewne części. Dobrze że te ważniejsze rzeczy trzymam w pokoju :) Zakwitła rdza "pięknie" przez tą wode :( Ale nie trace entuzjazmu i zapału żeby skończyć :)

ps. wybaczcie że tak troche po za tematem ale rdza to rdza :(

Pozdrawiam
Piotrek
I ja coś próbuje :) http://www.cnc.info.pl/topics60/frezark ... t11705.htm

Całe życie samouk :D

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 30 cze 2009, 08:20

Do odrdzewiania jest FOSOL. Nie używałem i nie wiem jak bardzo jest skuteczny. Natomiast znajomy czyścił dla mnie pierścień ze skala do tokarki w CIF POWER CREAM. Moczył w tym jakiś czas a potem wypłukał. Wyszło idealnie czyste. Części wyglądały tak jak na drugim zdjęciu poniżej. Na pierwszym zdjęciu stan obecny - różnica jest ogromna.
Załączniki
TSA 16 po czyszczeniu.JPG
TSA 16 po czyszczeniu.JPG (131.33 KiB) Przejrzano 2347 razy
tsa16 (15) A.JPG
tsa16 (15) A.JPG (153.46 KiB) Przejrzano 2340 razy
Ostatnio zmieniony 30 lip 2009, 09:16 przez BYDGOST, łącznie zmieniany 1 raz.

jora38
Posty w temacie: 2

Post napisał: jora38 » 30 cze 2009, 12:03

Po fosolu będzie szary nalot – fosforan.
Po każdej metodzie chemicznej konieczne jest zobojętnienie, niewielkie przedmioty czyszczone metodą chemiczną nawet gotuje się w wodzie destylowanej.
Zbieram biała broń i trochę się żelastwa naodrdzewiałem.
Wydaje mi się, że w tym wypadku najskuteczniejsze będą metody mechaniczne.
Rozebrać maszynę i szczotki druciane z cienkiego drutu – nawet mosiężne. Niektóre elementy potraktowałbym gąbkami polerskimi w innych może wystarczy przetarcie włókniną z dodatkiem WD-40.
Jest też sporo preparatów w sklepach samochodowych, ja np. używam do nalotu rdzawego – kleben-flo Chrome Cleaner, jest to środek do czyszczenia chromu i mosiądzu, ale przy wyrobach stalowych też się sprawdza.
Zdecydowanie odradzam fosol do takiej maszyny jak tokarka frezarka.

b_j
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: b_j » 30 cze 2009, 16:43

ja polecam do czyszczenia http://www.moto-market.pl/pltech/aerozole.htm - pierwsza pozycja z lewej . Osobiscie używam ten sprej bardzo często i naprawde jest wg. mnie godny polecenia. Wiele elementów od frezarki lekko przyrdzewniałych tak czysciłem - popsikałem kilka minut odczekać - i szmatą mocno wytrzeć ewentualnie jakims drobnym papierem. Tylko uwaga bo farbe rozpuszcza - i odpryskuje. A na wszelkie smary i inne zabrudzenia również rewelacja popsikać i po chwili ani troche tłuszczu nie ma.

bogus105

Post napisał: bogus105 » 09 gru 2009, 21:55

jora38 dlaczego odradzasz stosowanie fosolu? robi wżery czy co? chcę się pozbyć rudej z mojej frezarki i narzędzi i nie wiem czego użyć:/

jora38
Posty w temacie: 2

Post napisał: jora38 » 10 gru 2009, 09:19

Nie Fosol rdzy nie robi, ale tak jak pisałem pozostają po nim fosforany, to taki szary nalot, który dość długo wychodzi, nawet po zakonserwowaniu przedmiotu, a chcesz zapewne aby elementy Twojej maszyny lśniły w lekkim półmacie (dobry efekt daje przepolerowanie gąbką polerską).
Kup butelkę fosolu i sprawdź na jakimś zardzewiałym przedmiocie, sam zobaczysz.
Fosolu, używam, ale do bardziej „szlachetnego” odrdzewiania wolę kwasek cytrynowy, taki spożywczy w torebce do rozrabiania, jest delikatniejszy, a i tak rdzę rozpuszcza. Elementy tokarki, czy innej maszyny są delikatne i precyzyjnie wykonane.
Fosol to bardziej odrdzewianie np. bram przed malowaniem czy takich większych przedmiotów, które zostaną pomalowane.
Dobre odrdzewianie jest też za pomocą elektrolizy, tu jest opis:
http://mauser98k.internetdsl.pl/elekt.html
Strona poświęcona karabinowi, ale karabin to nic innego jak rodzaj narzędzia, więc pewne rady można wykorzystać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”