Planuje zbudować lub kupić frezarkę CNC. Moje podstawowe wymagania to pole robocze co najmniej 30x20x10cm i możliwość frezowania w drewnie, laminacie szklano epoksydowym, tworzywie sztucznym (PP, PE, PA, PVC, PMMA) i aluminum. Mój budżet to maksymalnie 2500pln.
Rozglądałem się na gotowymi konstrukcjami typu “CNC 3020”, ale niestety są one poza moim budżetem. Widziałem frezarki “CNC 1810”, ale nie nadają się one do moich zastosowań, ponieważ nie spełniają moich wymagań. Posiadam drukarkę 3D, więc mógłbym wydrukować “Dremel CNC” autorstwa Nikodema Bartnika, ale ta frezarka będzie “na granicy” moich wymagań i chciałbym coś lepszego, jeżeli jest to możliwe.
Dlatego pomyślałem, że mógłbym samemu zbudować frezarkę, po wstępnym oszacowaniu doszedłem do wniosku, że da się coś zbudować sensownego poniżej 2000pln. Ale pojawił się problem, a mianowicie projekt. W intrenecie jest tego dużo, ale jakby mało, bo są to albo typowe drewniaki, albo konstrukcję których wykonanie przekracza mój budżet.
Mój wstępny projekt wymagający poprawek (pole robocze 50x50x10cm):

Dzisiaj podczas rozmowy z znajomymi doszliśmy do wniosku że można by kupić ramę z Aliexpress. Szybko znalazłem interesującą mnie ofertę. Ale zastanawiam się czy jest to coś warte i jest sens się w to pchać. Znalazłem też ramę z profili v-slot na allegro w podobnej cenie.
Rama CNC 3020 z Aliexpress (1500pln):
www.pl.aliexpress.com/item/400014775201 ... 595csAtIJm

Czy jest sens się w takie pchać? Czy ktoś kupował którąś z tych ram i może się na ich temat wypowiedzieć?