Witam. Bardzo proszę o pomoc. Mam do wykonania ośki ze zwykłej stali o średnicy FI 10mm.
Są na końcu radełkowane do średnicy FI 10,5mm. Niestety na mojej tokarce CNC jest to nie do wykonania. Czy ktoś miał styczność z takim tematem/detalem jak go wykonać?
Proszę o pomoc
Radełkowanie pręta FI 10mm.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Radełkowanie cienkiego (i giętkiego) pręta na zwykłej tokarce robi się radełkiem nożycowym, naciskającym na pręt symetrycznie z obu stron, co zapobiega jego wyginaniu pod naciskiem

bo jednorolkowym czy wahliwym
odpychałoby radełkowany pręt nacinając niepełny wzór, a nawet uniemożliwiając jego zaradełkowanie. Trzeba by podpierać kłem, ale to nie zawsze jest wskazane lub możliwe
Jak zrobić na CNC - nie wiem.

bo jednorolkowym czy wahliwym

odpychałoby radełkowany pręt nacinając niepełny wzór, a nawet uniemożliwiając jego zaradełkowanie. Trzeba by podpierać kłem, ale to nie zawsze jest wskazane lub możliwe
Jak zrobić na CNC - nie wiem.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Radełkowanie pręta FI 10mm.
Na oko tego radełka jest jakieś 30mm, więc najprościej, najszybciej i najtaniej byłoby wywalcować to radełko głowicą lub na walcarce szczególnie jeśli mają tego być duże ilości.Wiliam pisze:Witam. Bardzo proszę o pomoc. Mam do wykonania ośki ze zwykłej stali o średnicy FI 10mm.
Są na końcu radełkowane do średnicy FI 10,5mm. Niestety na mojej tokarce CNC jest to nie do wykonania. Czy ktoś miał styczność z takim tematem/detalem jak go wykonać?
Proszę o pomoc
3-osie FADAL
Sinumeryk 810 i 840 tokarka
automaty krzywkowe aż do cnc
Kliknięcie pomógł jeszcze nikgo nie zabiło.
Chcesz potanić produkcję ( płacisz za efekty ) niedrogo pomogę!
Sinumeryk 810 i 840 tokarka
automaty krzywkowe aż do cnc
Kliknięcie pomógł jeszcze nikgo nie zabiło.
Chcesz potanić produkcję ( płacisz za efekty ) niedrogo pomogę!