witam, miałbym pare pytań odnośnie rysunku technicznego. nie studiowałem nic, pytam dla własnej wiedzy.
odnośnie rzutowania rysunków, czy rzut z boku to jest zawsze rzut z lewej strony przedmiotu względem rzutu głównego, tj z przodu?
jak dobrze wyjaśnić termin kład?
że jest to przedstawione tylko zarys jednego przekroju? nie rozumiem
pytanie odnośnie rysunku technicznego.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Dokladnie tak. Pokazujesz te "strony" rzuty ktore pokazuja najwiecej szczegolow lub ktore ty chcesz pokazac.
W dzisiejszych czasach rysunek robi sie z modelu 3D w jakims programie typu CAD.
Mozesz tez wykonac rysunek bez modelu 3D. Dawniej, kiedy nie bylo komputerow, rysunki wykonywalo sie na desce kreslarskiej. Ja sie tak uczylem.
W dzisiejszych czasach rysunek robi sie z modelu 3D w jakims programie typu CAD.
Mozesz tez wykonac rysunek bez modelu 3D. Dawniej, kiedy nie bylo komputerow, rysunki wykonywalo sie na desce kreslarskiej. Ja sie tak uczylem.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...
Re: pytanie odnośnie rysunku technicznego.
Wg PN-EN ISO 5456-2:2002-wersja polska w rzutowaniu europejskim rozróżniamy rzuty (patrz rysunek):grzeszko pisze:... czy rzut z boku to jest zawsze rzut z lewej strony przedmiotu względem rzutu głównego, tj z przodu?
A - główny/pionowy( który zawsze na każdym rysunku być musi

B - z góry/poziomy (zawsze pod rzutem głównym)
C - boczny (zawsze po prawej stronie rzutu głównego)
D - z boku (czasem określany z prawego boku- zawsze po lewej stronie rzutu głównego)
E - z dołu (zawsze nad rzutem głównym)
F - z tyłu (usytuowany jest po prawej stronie rzutu bocznego lub po lewej stronie rzutu z boku, jeżeli rzut z boku istnieje)
W praktyce , w zależności od stopnia skomplikowania przedmiotu można stosować:
jeden rzut(główny - zawsze) lub dwa, trzy....sześć rzutów tak aby jednoznacznie ukazać w rzutach szczegóły zewnętrzne przedmiotu.
Najczęściej stosowany w praktyce jest układ 3 rzutów podstawowych( patrz rysunek).

Więcej o rzutowaniu, przekrojach i kładach... w podręcznikach lub:
https://www.google.pl/search?q=rzutowan ... sQGcj6WoCg
https://www.google.pl/search?q=przekroj ... sAHDz6mwBA