Punkt zerowy
narzedzi a punkt zerowy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Punkt zerowy
Witam , jestem swiezo po kursie , prosze o wyrozumialosc . Na kursie pokazywali nam jak sie mierzy punkt zerowy na frezarce z oprogramowaniem sinumerica wzgledem obrabianego polproduktu . Najlepiej wybrac zegar pomiarowy i dotknac w przypadku prostopadloscianu kazda ze scian w osi x,yz . Zastanawiam sie czy jezeli do wykonania danej operacji/ programu , musze miec namierzone kazde z narzedzi czy maszyna juz to sobie sama wylicza po zmierzeniu kostki tym zeagerm do mierzenia ?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Punkt zerowy
Jesteśmy wyrozumiali, ale nie zwalnia to z pisania poprawnie w języku polskim.
Moje pytanie?
1. Co to za zegar i do czego ma służyć?
Jeśli masz pomierzone narzędzia i prawidłowo opisane w tabeli narzędziowej to nie widzę potrzeby używania żadnego zegara (czy to jest czujnik zegarowy?) i maszyna "sama sobie wyliczy".
Moje pytanie?
1. Co to za zegar i do czego ma służyć?
Jeśli masz pomierzone narzędzia i prawidłowo opisane w tabeli narzędziowej to nie widzę potrzeby używania żadnego zegara (czy to jest czujnik zegarowy?) i maszyna "sama sobie wyliczy".
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Dobrze postaram sie bardziej po polsku
Załozmy ze musze obrobic kostke : zrezowac plaszczyzne , kontury , zrobic kieszen itp . Z pisaniem programow idzie mi troche lepiej wiec zalozmy ze mam gotowy program w maszynie
Moje pytanie : Jakie czynnosci musze wykonac aby wystartowac maszyne w trybie automatycznym ?
Wiem ze trzeba przyjac punkt zerowy polproduktu (przy kostce ustawiam lewy gorny rog kostki ) i zmierzyc go w osi xyz za pomoca czujnika zegarowego . Zastanawim sie jesli w programie mam 3 rozne frezy ( inna do kieszeni inna do frezowania czola i inna do konturow ) to czy po zmiezeniu zera czujnikiem zegarowym pozostale narzedzia sa gotowe do urzycia ?

Załozmy ze musze obrobic kostke : zrezowac plaszczyzne , kontury , zrobic kieszen itp . Z pisaniem programow idzie mi troche lepiej wiec zalozmy ze mam gotowy program w maszynie

Moje pytanie : Jakie czynnosci musze wykonac aby wystartowac maszyne w trybie automatycznym ?
Wiem ze trzeba przyjac punkt zerowy polproduktu (przy kostce ustawiam lewy gorny rog kostki ) i zmierzyc go w osi xyz za pomoca czujnika zegarowego . Zastanawim sie jesli w programie mam 3 rozne frezy ( inna do kieszeni inna do frezowania czola i inna do konturow ) to czy po zmiezeniu zera czujnikiem zegarowym pozostale narzedzia sa gotowe do urzycia ?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Nie są gotowe.
Narzędzia też musisz pomierzyć.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Znawca tematu (min. 80)
Właśnie ja też chciałem na kurs się zapisać. Jak jest możliwość to podeslij nam namiary kto przeprowadza te szkolenia. Ile godzin trwal i co zawiera program szkolenia. ? A tak na serio to chyba nie byles na tym kursie?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Może z innej strony. Musisz miec jakiś punkt niezmienny np. powierzchnia stołu wzgledem której mierzysz wszystkie narzedzia. Te pimiary musisz mieć w tabeli narzedziowej tylko nue w biurku tylko w maszynie. Obeabiany przdmiot ustawiasz odpowiednio na stole i mierzysz wszelkie wartosxi xyz ktore wprowadzasz do tabeli punktow zerowych. Resztę zrobi maszyna.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Ustawienie punktu zerowego materiału to chyba pierwszy temat obowiązkowy na każdym szkoleniu włącznie z praktyką łapania czujnikiem 3D... Co to za szkolenie wogóle??? Albo kolega odpuścił jedne zajęcia 
Nie wyobrażam sobie kontynuowania kursu, a tym bardziej jego ukończenia bez tego tematu opanowanego do perfekcji... To proszenie się o dzwona na maszynie

Nie wyobrażam sobie kontynuowania kursu, a tym bardziej jego ukończenia bez tego tematu opanowanego do perfekcji... To proszenie się o dzwona na maszynie