PSUJĄCA SIĘ EMULSJA
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
-
- Kontakt:
warczp pisze:Takie masz doświadczenia, że im niższy współczynnik refrakcji tym większe zużycie?lewy10psdw pisze:Jest to pełen minerał, współczynnik refraktometru 1, więc i zużycie większe,
Do kolegi zdzicho: czy to takie trudne, że jeżeli chcę uzyskać 7% roztwór, to na refraktometrze przy wsp. 1,6 trzeba mieć 4,375 x1,6 =7% abym tego nie rozumiał ?zdzicho pisze:bo nie wie co ten współczynnik oznacza. To sposób odczytywania wskazania ,a nie rozcieńczania koncentratu. Np.7% roztwór ,to 7 części koncentratu i 93 wody . Współczynnik nie ma tu nic do rzeczy. Tyle ,ze przy współczynniku 2 reflektometr wskaże 3,5%.
Piszę tylko o pomiarze, bo sama kwestia współczynnika nie jest już dla mnie taka łatwa do zrozumienia i po prostu przyjmuję ją bo tak mówią producenci, dla mnie skoro daję 5litrów emulsji + 95litrów wody to mam roztwór 5% a nie 5% pomnożone przez jakąś wartość.
Do kolegi warczp: z tym zużyciem ja wytłumaczyłem to sobie w ten sposób, że skoro stosuję 10% roztwór i używam blasera (wsp 1) i zalewam zbiornik 200 litrów w tokarce to muszę wlać 20litrów emulsji i 180 litrów wody, przy chłodziwie ze wsp 2 muszę wlać 10litrów emulsji i 190litrów wody, w tym momencie mam na refraktometrze 5% x2 =10%, ze zbiornika z emulsją ubyło 10litrów mniej emulsji, więc którego chłodziwa zużyłem więcej? No chyba, że wygląda to w ten sposób, że w obu przypadkach muszę wlać 20litrów emulsji, a przy tej gdzie współczynnik jest inny od równości refraktometr zaniży wskazanie?
Jeżeli chodzi o Blasera, to naprawdę dobre chłodziwo, ale bardzo zakleja maszynę i widoczność jest słaba, Blaser zaproponował nowe chłodziwo BC25, ale beczka 200l kosztuje około 5tyś netto, więc dlatego zalaliśmy teraz na próbę jedną maszynę cimstarem i jeżeli wszystko będzie ok to na niego przejdziemy.
Nie martw się kiedy jest źle bo będzie lepiej. Martw się jak jest dobrze bo będzie gorzej.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 6
Współczynnik refrakcji jest po prostu cechą danego oleju. Pomiar stężenia w refraktometrze odbywa się na zasadzie załamania światła (kiedyś w szkole uczyłem się o tym - teraz nie wnikam w fizyczne aspekty tylko przyjmuję, że tak jest). Różne oleje w różny sposób załamują światło i dla tego wprowadzono współczynnik refrakcji (będący współczynnikiem korygującym).lewy10psdw pisze:Do kolegi warczp: z tym zużyciem ja wytłumaczyłem to sobie w ten sposób, że skoro stosuję 10% roztwór i używam blasera (wsp 1) i zalewam zbiornik 200 litrów w tokarce to muszę wlać 20litrów emulsji i 180 litrów wody, przy chłodziwie ze wsp 2 muszę wlać 10litrów emulsji i 190litrów wody, w tym momencie mam na refraktometrze 5% x2 =10%, ze zbiornika z emulsją ubyło 10litrów mniej emulsji, więc którego chłodziwa zużyłem więcej? No chyba, że wygląda to w ten sposób, że w obu przypadkach muszę wlać 20litrów emulsji, a przy tej gdzie współczynnik jest inny od równości refraktometr zaniży wskazanie?
Refraktometr ma pomóc w prawidłowym ustawieniu stężenia. Każde mieszanie może wprowadzić pewien błąd (nawet mieszalnik daje nieco inne stężenie zależnie od ilości oleju w beczce i ciśnienia wody). A już przy uzupełnianiu chłodziwa trzeba się bardziej nagłówkować.
Mieszając chłodziwo o wsp. refrakcji 2 i o wsp. refrakcji 1 miesza się tak samo: np. 20 litrów oleju i 180 litrów wody. Tylko pierwsze chłodziwo (jeśli prawidłowo wymieszamy) da na refraktometrze wartość 5% (razy wsp. refrakcji 2 = rzeczywiste stężenie 10%), a drugi od razu da wartość rzeczywistą 10%.
-
- Kontakt:
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 6
Nie nazwałbym tego przekłamaniami odczytu. Refraktometr jest przyrządem uniwersalnym - może służyć do mierzenia stężeń różnych subsancji. Zobacz:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Refraktometr
Zresztą stopnie Brixa (Bx) pochodzą od pomiaru stężenia... cukru
http://pl.wikipedia.org/wiki/Refraktometr
Zresztą stopnie Brixa (Bx) pochodzą od pomiaru stężenia... cukru