Forum CNC czytam i wertuję już od dłuższego czasu, pierwszy (mam nadzieję, że udany) zakup maszyny już za mną, więc pora coś napisać.
[Będzie długo]
[EDIT - Jak w złe forum wrzuciłem posta, prośba o przerzucenie - jeszcze nie ogarniam gdzie tu o czym pisać]
Od dłuższego czasu przyglądałem się różnym małym (stołowym) tokarkom, w sumie to dalej szukam Nutool'a lub jego klona (tyle się tutaj o nim naczytałem), ale potrzebowałem też jakiejś sensownej wiertarki stołowej.
O wiertarkach też się tutaj naczytałem godzinami, padło na wiertarko-frezarkę i już miałem kupować wiertarko-frezarkę od Metal Technics - tę 16-kę, a tu na OLX wpadła mi w łapy całkiem ładna, używana Bernardo KF 25D Vario. Budżet przekroczyłem znacząco, no ale coś tam z fizyki jeszcze pamiętam i nie ma opcji, żeby prowadzenie po rurze jak w MT-16 było tak sztywne jak jaskółczy ogon w Bernardo. Zresztą pomysły na frezowanie (głównie ALU tematy motoryzacyjne) pojawiły się od razu.
Tak więc jest i ona. Trochę przykurzona, wygląda na niezbyt sfatygowaną. No właśnie, wygląda, a co dalej?
Naklejka jest na niej z 2015 r. z podpisem jakiegoś Austriaka, co niby przegląd jej zrobił - to chyba praktyka firmy Bernardo (kontrola jakości).
Plan jest coś tam pomierzyć. Ponieważ miała być to wiertarka, to o frezarkach zacząłem czytać (i czytać i czytać i czytać) tu na forum. Wskaźnik zegarowy mam (jakiś rosyjski - został mi po moskwiczu taty, nieużywany - może kupię coś japońskiego), a uchwyt magnetyczny dopiero jedzie z allegro, więc jak już poczytałem co to jest wrzeciono i uchwyt i jak próbować zmierzyć czy nie ma odchyłek za dużych, to chcę to zrobić. Podobnie ze stołem i podobnie z pochyleniem głowicy (ktoś filmik linkował na YT jak to zrobić).
Jak już pomierzę (wskazówki jak zrobić sobie pomiary w ramach przeglądu zerowego mile widziane), to po wywierceniu 8 dziur (muszę otwory szpilek w tarczo-piastach przewiercić z 14.6 na 15) będę pewnie brał się za przegląd / serwis zerowy.
W komplecie dostałem uchwyt wiertarski na klucz 16-kę. Już wiem, że ER32 na stożek Morse'a MK2 muszę zakupić, żeby coś frezować (bezpieczeństwo i wygoda). Jakieś tam budżetowe imadełko, uchwyty do mocowania obiektów na stole, trochę frezów HSS palcowych też jest.
Aha, słownictwo związane z obróbką skrawaniem jest mi kompletnie obce, więc jeśli coś głupiego palnę, to proszę o poprawianie moich wypocin, może być nawet ze zgryźliwością, czy tam szyderą - nie obrażam się o byle co

Ponieważ ogólnie w życiu do wszystkiego raczej bez kompromisów podchodzę - musi być najlepiej jak się da, to plan jest i tutaj poprawić fabrykę, tak aby jak najwięcej z tego urządzonka wydobyć i aby służyło jak najdłużej (w końcu dużo zaskórniaków musiałem wyciągnąć).
Na pierwszy strzał po pierwszych zabawach pójdą takie rzeczy jak:
- Chłodzenie silnika / wentylator nad nim
- Dodatkowe śruby mocujące głowicę
- Solidny stół / podstawa do wyspawania
Będę zdawał z tego wszystkiego relację obrazowo-słowną w miarę jak prace będą postępować, tak więc może wyjdzie z tego jakieś how-to przy okazji (póki co na forum wiedza na w/w temat jest mocno pofragmentowana).
Zauważyłem też, że ta frezarko-wiertarka występuje jako:
- Holzmann BF 20V
- Cormak KF 25 Vario
- Maktek KF 25 (bardzo podobna, inny panel sterujący?)
Tak więc dajcie znać na co zwrócić uwagę przy początkach przygody z tą frezarką i ogólne z frezowaniem metali jako takim.
Pozdrowienia,
Konrad (Niedźwiedź)