W jaki sposób najlepiej (i najłatwiej) przygotować dxf pod cięcie laserem?
Żona wymyśliła sobie kilka metalowych ozdób, podrzuca mi JPG, a ja z tym walczę. Przykładowy rysunek "jamnika"

Do tej pory robiłem to poprzez konwersję jpg do wektora (za pomocą Inkscape), potem ten wektor (pdf) importowałem do autocada. Tam mam wszystko splajnami (tak jak mały biały jamnik). Później lecę cały rysunek ręcznie łukami (po ścieżce tych splajnów), które później łączę w jedną poillinię (czerwony jamnik). I ten sposób jest dla firm z którymi rozmawiałem zadowalający, ale dla mnie bardzo czasochłonny - ten jamnik to wierzchołek góry lodowej

Próbowałem jeszcze za pomocą autocada przekształcać splajny w polilinie, to z kolei słyszałem, że maszyna się będzie wpalać co chwilę (rysunek składa się z bardzo dużej ilości elementów) i będzie i brzydko i drogo (bo dużo czasu zajmie).
Jest jakiś sposób, żeby takie kształty w jakiś prosty sposób przygotowywać pod cięcie tak, żeby maszyna wycinała je szybko i dość dokładnie? Grubość materiału myślę 2mm, zwykła "czarna" blacha.
Czy może są maszyny, które tną ze splajna?
Na obrabiarkach za bardzo się nie znam... Jeśli zły dział, to przepraszam i proszę o przeniesienie. I z góry dzięki za pomoc!