Przyciski sterownicze w tokarce SNB400

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
Olenek
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7

Post napisał: Olenek » 22 gru 2012, 20:28

Czesio czy Ty masz moze jakas dtrke do snb400? Kupioem ostatnio od firmy maszpol i tam praktycznie nic nie ma. Nie ma nawet rysunkow maszyny. Nie wspominajac o wyborze oleju.

Wczoraj wlalem olej do suportu i ooej cieknie z zaslepek, ktore sa z tylu. Prawie udalo mi sie sciahnac cala skrzynke, ale mam problem ze sciagnieciem jej z walka od posuwów. Czy trzeba caly walek sciagnac ze skrzynka?

pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

Czesio
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Czesio » 23 gru 2012, 09:55

A na pewno wlałeś olej do właściwej dziurki ? Pytam, bo też mi się to przydarzyło :D

Jak potrzebujesz zdjąć skrzynkę, to musisz najpierw wyjąć wałek i śrubę. Musisz najpierw zdemontować łożyskowanie na wolnym końcu, potem wyjąć kołki z drugiej strony i wyciągnąć.
Pamiętaj, wszystko idzie lekko, nic na siłę :)

Autor tematu
Olenek
Posty w temacie: 7

Post napisał: Olenek » 29 gru 2012, 21:21

Poradziłem sobie z rozkręceniem oraz skręceniem suportu. Po wyjęciu śruby i wałków od posuwu miałem dostęp do sprzęgła elektromagnetycznego. Ściągnąłem obudowę i wyczyściłem cały syf który się tam zgromadził. Łożysko wogóle nie chciało się kręcić bo było zabite wiórami. Po skręceniu wszystkiego do kupy pojawił się inny problem.

Okazało się, że elektrosprzęgło się ślizga i po włączeniu posuwu gdy nóż dostanie obciążenia to posuw staje. Już nie chciało mi się odkręcać tych wałków, ale pamiętam jak Czesio mówił, że prawdopodobnie jest ono walnięte (brak posuwu przyśpieszonego).

czy to jest powód, czy po prostu coś sknociłem? (części żadne nie zostały :mrgreen: )

pozdrawiam

slavik1331
Posty w temacie: 1

tokarka snb 400

Post napisał: slavik1331 » 25 sty 2014, 17:16

Witam Panwie.
Ja też jestem posiadaczem tokarki snb 400 i jestem w trakcie jej uruchamiania. Z wypowiedzi waszych wynika że posiadacie DTR do tej maszyny. Czy moglibyście udostępnić tą dokumentacje?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”