Przezroczysta szybka, jakie tworzywo?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Przezroczysta szybka, jakie tworzywo?
Cześć,
potrzebuję wykonać ramkę na zdjęcie i chcę umieścić w niej przezroczystą szybkę, którą wytnę na maszynie z cienkiego i bezbarwnego tworzywa, grubości max 2 mm.
Czy możecie mi doradzić, czego użyć i jakie ustawić parametry obróbki? Posiadam frez dwupiórowy.
Pozdrawiam.
potrzebuję wykonać ramkę na zdjęcie i chcę umieścić w niej przezroczystą szybkę, którą wytnę na maszynie z cienkiego i bezbarwnego tworzywa, grubości max 2 mm.
Czy możecie mi doradzić, czego użyć i jakie ustawić parametry obróbki? Posiadam frez dwupiórowy.
Pozdrawiam.
Tagi:
Re: Przezroczysta szybka, jakie tworzywo?
Plexi (szkło akrylowe)...ciąć nożykiem do tapet, lub zamówić:titleDe pisze:potrzebuję wykonać ramkę na zdjęcie i chcę umieścić w niej przezroczystą szybkę, którą wytnę na maszynie z cienkiego i bezbarwnego tworzywa, grubości max 2 mm.
http://plexinawymiar.pl/plexi-pleksi-pleksa/bydgoszcz/
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Szybki do zdjęć też z poliwęglanu?....chyba na foto teściowej...nie przebije się!kubus838 pisze:Szybki z poliwęglanu robią do przyczep samochodowych a ostatnio również do reflektorów samochodowych

Osłony z przezroczystego poliwęglanu robi się na lodowiskach do hokeja aby krążek nie rozbił osłony....ale nie do fotki (czyt.jw)... gdzie w zupełności wystarczy plexi 0,5-1mm .... a jak fotka 1x1m to plexi 2 mm.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
A to już zależy od teściowejradio pisze: Szybki do zdjęć też z poliwęglanu?....chyba na foto teściowej...nie przebije się!
Właśnie dlatego szybki robi się z poliwęglanu a nie z plexi. Nawet jak upadnie to nie popęka. I da się wycinać frezarką. A w przypadku plexi to jeszcze trzeba znaleźć odpowiedni rodzaj do frezowania albo szukać kogoś z laserem. Dlatego najlepszym i najprostszym rozwiązaniem jest poliwęglan. A co najważniejsze najtańszym.radio pisze: Osłony z przezroczystego poliwęglanu robi się na lodowiskach do hokeja aby krążek nie rozbił osłony....ale nie do fotki (czyt.jw)... gdzie w zupełności wystarczy plexi 0,5-1mm .... a jak fotka 1x1m to plexi 2 mm.
robert
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Lepiej normalne szkło, a przy dzieciach podkleić (od środka) folią zabezpieczającą np. www.folie-online.pl
( solidna firma - sprawdziłem )
( solidna firma - sprawdziłem )
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design