Przetoczenie osi silnika RC
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Przetoczenie osi silnika RC
Witam. Czy taką oś (pewnie dosyć twardą) o średnicy 3,17 lub 5mm da się względnie łatwo przetoczyć na 2mm na odcinku 5mm? W sensie czy znajdę kogokolwiek kto mi to względnie tanio zrobi? Oczywiście ważne jest żeby całej osi przy okazji nie rozhartować. Muszę na taką oś założyć tarczę enkodera, która ma otwór 2 mm.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Przetoczenie osi silnika RC
A nie łatwiej powiększyć otwór w tarczy do rozmiaru osi? Toczenie wałka silnika na 2mm to słaby pomysł jeśli wałek nie jest hartowany w całości... Jak tylko z wierzchu to dokopiesz się do miękkiego rdzenia 

-
- Posty w temacie: 1
Kolega Petroholic ma rację, oś może być potem bardzo podatna w miejscu przetoczenia na zgięcia bo 2mm to niewiele, lepiej roztoczyc otwór jeśli można.
A jak już to przetoczyć oczywiście można, ale lepiej przeszlifować (na okrągło oczywiście)..
A jak już to przetoczyć oczywiście można, ale lepiej przeszlifować (na okrągło oczywiście)..
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Kontakt:
Szczerze to nie wiem czy łatwiej. Sądzę, że dla mnie równie niewykonalne. Jak niby wytnę precyzyjnie 3,17mm? Jedyna opcja dla mnie to kupić np coś takiego:
https://www.ebay.com/itm/322196876590
o średnicy dopasowanej do osi i na to spróbować nakleić tarczę. Wtedy teoretycznie otwór nie musi być idealnie precyzyjny i może dałbym radę to jakoś zrobić.
Te tarcze to jakiś plastik. Mam też tarcze metalowe ale to już zupełnie dla mnie nie do zrobienia.
Dodane 1 minuta 47 sekundy:
https://www.ebay.com/itm/322196876590
o średnicy dopasowanej do osi i na to spróbować nakleić tarczę. Wtedy teoretycznie otwór nie musi być idealnie precyzyjny i może dałbym radę to jakoś zrobić.
Te tarcze to jakiś plastik. Mam też tarcze metalowe ale to już zupełnie dla mnie nie do zrobienia.
Dodane 1 minuta 47 sekundy:
Ale na to chyba nie będą działały żadne siły. Na tej końcówce zamierzam nakleić tarczę i nic więcej. Wydaje mi się, że brak hartowania na tym odcinku to nie będzie problem. Mogę się oczywiście mylić.
-
W razie problemów możesz z tym podjechać do mnie do Gliwic to w taki lub inny sposób rozwiążemy problem ( przydało by się zdjęcie silnika i tej tarczy enkodera)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Słuchaj McGyvera dobrze gadaadam Fx pisze:( przydało by się zdjęcie silnika i tej tarczy enkodera)

-
- Kontakt:
Dzięki.
Enkoder jest z takiego silniczka

To są dwa krążki aluminiowe a między nimi tarcza. Wszystko jest prawdopodobnie po prosto jakoś sklejone bo w jednym mi się to rozpadło na części.
A silnika jeszcze konkretnie nie wybrałem ale oni raczej zbudowane są podobnie. Oś jest najczęściej wymienna więc to się da rozmontować

Ta ma akurat jakieś dziwne frezowania.
Enkoder jest z takiego silniczka

To są dwa krążki aluminiowe a między nimi tarcza. Wszystko jest prawdopodobnie po prosto jakoś sklejone bo w jednym mi się to rozpadło na części.
A silnika jeszcze konkretnie nie wybrałem ale oni raczej zbudowane są podobnie. Oś jest najczęściej wymienna więc to się da rozmontować

Ta ma akurat jakieś dziwne frezowania.
-
Może nie jest to najłatwiejsze ale na pewno łatwiej rozwiercić otwór w tym enkoderze niż przetaczać ośkę silnika.