Przerysowanie rysunku
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Przerysowanie rysunku
Hej mam pytanko jak najszybciej przerysować rysunek który mam w pdf do autocada?? musze pokoleji rysować wszystko czy jest jakaś opcja szybszego przeniesienia tego rysunku do autocada??
Tagi:
-
dzięki za info:):)
[ Dodano: 2014-01-05, 23:27 ]
Mam jeszcze pytanie, bo nie wiem dlaczego , rysunek exportuje do pdf,i po utworzeniu go w tym .pdf nie które linie mam białe a nie które czarne i nie wiem dlaczego?? np jak rysowałem to miałem 3 warstwy, a teraz rysunek zmieniłem ze jest na jednej warstwie bo myślałem że to tego przyczyna ale nic to nie pomogło ???
[ Dodano: 2014-01-05, 23:27 ]
Mam jeszcze pytanie, bo nie wiem dlaczego , rysunek exportuje do pdf,i po utworzeniu go w tym .pdf nie które linie mam białe a nie które czarne i nie wiem dlaczego?? np jak rysowałem to miałem 3 warstwy, a teraz rysunek zmieniłem ze jest na jednej warstwie bo myślałem że to tego przyczyna ale nic to nie pomogło ???
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Po kolei:
Mając PDF-a, dobrze jest mieć pewność, że ten PDF składa się z wektorów.
Jeśli bowiem część rysunku będzie w bitmapach, to po prostu tych części w AutoCAD-zie nie uświadczysz.
Najszybciej można się o tym przekonać, ładując PDF-a bezpośrednio do Corel Draw.
Corel pomieli, zaimportuje i już widzimy co jest co, czyli w menadżerze obiektów widzimy czy mamy wektory czy może dodatkowo bitmapy.
Jeśli jednak (szczęśliwie) same wektory, to zaznaczamy wszystkie, usuwamy wypełnienia i nadajemy jeden kolor konturom.
W ten sposób zobaczymy wszystkie wektory. Nawet te białe (które już białe nie będą) , czyli teoretycznie niewidoczne.
Po wszystkim, eksportujemy do DXF-a i .......... to wszystko.
Pamiętać jednak należy, że Corel eksportuje wektory do DXF-a jako splajny, a nie linie i łuki lub polilinie.
Dlatego tak uzyskany DXF nie zawsze będzie właściwie wyświetlany we wszystkich programach które importują DXF-y.
Można jednak wyeksportować rysunek z Corela do DXF-a jako polilinie, wystarczy w oknie eksportu zaznaczyć, żeby eksportował do wersji "AutoCAD R10" ale wtedy nie będzie zwierał łuków.
Po prostu będzie złożony z samych (bardzo krótkich) prostych.
Całość będzie wyglądała jak łuki, ale w rzeczywistości nimi nie będzie.
Jeśli bowiem część rysunku będzie w bitmapach, to po prostu tych części w AutoCAD-zie nie uświadczysz.
Najszybciej można się o tym przekonać, ładując PDF-a bezpośrednio do Corel Draw.
Corel pomieli, zaimportuje i już widzimy co jest co, czyli w menadżerze obiektów widzimy czy mamy wektory czy może dodatkowo bitmapy.
Jeśli jednak (szczęśliwie) same wektory, to zaznaczamy wszystkie, usuwamy wypełnienia i nadajemy jeden kolor konturom.
W ten sposób zobaczymy wszystkie wektory. Nawet te białe (które już białe nie będą) , czyli teoretycznie niewidoczne.
Po wszystkim, eksportujemy do DXF-a i .......... to wszystko.
Pamiętać jednak należy, że Corel eksportuje wektory do DXF-a jako splajny, a nie linie i łuki lub polilinie.
Dlatego tak uzyskany DXF nie zawsze będzie właściwie wyświetlany we wszystkich programach które importują DXF-y.
Można jednak wyeksportować rysunek z Corela do DXF-a jako polilinie, wystarczy w oknie eksportu zaznaczyć, żeby eksportował do wersji "AutoCAD R10" ale wtedy nie będzie zwierał łuków.
Po prostu będzie złożony z samych (bardzo krótkich) prostych.
Całość będzie wyglądała jak łuki, ale w rzeczywistości nimi nie będzie.
-
hej dzieki za wyjaśnienie ale dalej nie wiem o co biega, bo sądzę że coś mam w tym pliku .dwg źle że potem to w taki a nie inny sposób eksportuje do pdf. Może coś z warstwami??? i druga sprawa dlaczego ten rysunek w pdf jest taki mały a nie zajmuje całej strony?? z góry dziękuje za pomoc:) załączam pliki .dwg .pdf
http://www.sendspace.pl/file/13273a16bf3cef287a5a52c
http://www.sendspace.pl/file/047cf5d107dfd01c9a2e965
http://www.sendspace.pl/file/13273a16bf3cef287a5a52c
http://www.sendspace.pl/file/047cf5d107dfd01c9a2e965
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Najszybciej to przyzoomować pdf i zobaczyć jak się linie/strzałki/literki zachowują - po kilku próbnych pdfach będziesz wiedział że to wektor lub raster. Ja używałem konwerterów online do eps. A potem na dxf.lajosz pisze:Po kolei:

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel