Przekładnie, animacja pracy.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Przekładnie, animacja pracy.
Witam,
Jestem nowy na forum, jak i świeżym użytkownikiem programu solid edge.
O ile samo tworzenie pojedynczych elementów i składanie ich w zespół nie sprawia mi problemu, tak nie wiem jak mam się zabrać za tworzenie "animacji" poprzez opcje silnik.
Chodzi mi tutaj o to, tworzę przy pomocy podręcznika inżyniera przekładnie walcowe zębate i chciałbym aby powstało coś na wzór symulacji ich pracy jak np. pokazane jest na tym filmiku http://youtu.be/ugSaXhJNA3k?t=33s
Nie potrafię "ogarnąć" ustawień relacji, tak aby te przekładnie przylegały do siebie tak jak powinny.
Z góry dzięki za każdy przejaw pomocy.
Jestem nowy na forum, jak i świeżym użytkownikiem programu solid edge.
O ile samo tworzenie pojedynczych elementów i składanie ich w zespół nie sprawia mi problemu, tak nie wiem jak mam się zabrać za tworzenie "animacji" poprzez opcje silnik.
Chodzi mi tutaj o to, tworzę przy pomocy podręcznika inżyniera przekładnie walcowe zębate i chciałbym aby powstało coś na wzór symulacji ich pracy jak np. pokazane jest na tym filmiku http://youtu.be/ugSaXhJNA3k?t=33s
Nie potrafię "ogarnąć" ustawień relacji, tak aby te przekładnie przylegały do siebie tak jak powinny.
Z góry dzięki za każdy przejaw pomocy.
Tagi:
Zobacz tutaj a potem w okienkach youtube:
Animacja montażu przekładni zębatej inventor.avi
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=oGc ... =endscreen
Autodesk Inventor 11 Bevel Gear (transmission box) 3D
Przekładnia ślimakowo-walcowa Solidworks Animation
Przekładnia ślimakowa z przekładnią łańcuchową i pasową
ciekawostki-przekładnie zębate:
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=3ao ... =endscreen
Animacja montażu przekładni zębatej inventor.avi
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=oGc ... =endscreen
Autodesk Inventor 11 Bevel Gear (transmission box) 3D
Przekładnia ślimakowo-walcowa Solidworks Animation
Przekładnia ślimakowa z przekładnią łańcuchową i pasową
ciekawostki-przekładnie zębate:
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=3ao ... =endscreen
-
Nie za bardzo zrozumiałeś moje pytanie.
Chodzi mi o to że jestem w tym momencie tworzenia tej "animacji"

czyli po prostu wrzuciłem 2 koła zębate do trybu zespół i teraz nie wiem jak dalej mam ustawić relacje aby te koła wyglądały jak przekładnia. (prawdopodobnie trzeba wejść w relacje->przekładnia, ale dalej nie wiem kompletnie co mam zrobić co ustawić/zaznaczyć).
Chodzi mi o to że jestem w tym momencie tworzenia tej "animacji"

czyli po prostu wrzuciłem 2 koła zębate do trybu zespół i teraz nie wiem jak dalej mam ustawić relacje aby te koła wyglądały jak przekładnia. (prawdopodobnie trzeba wejść w relacje->przekładnia, ale dalej nie wiem kompletnie co mam zrobić co ustawić/zaznaczyć).
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Witam.
Kolego Emailo, jeżeli masz koła zębate zrób tak:
* Wywołaj relację Przekładnia. Kliknij otwór w jednym kole zębatym, spowoduje to wyświetlenie strzałki pokazującej w którą stronę będzie się ona obracała.
* To samo zrób z drugim kołem, tylko pamiętaj aby strzałki były odpowiednio ustawione.
* Zdefiniuj przełożenie między kołami
* Relacja Przekładania została dodana.
Najlepiej jak przed rozpoczęciem definiowania złożenia wykonasz jakiś stojak, obudowę w której zamocujesz koła.
Co do symulowania pracy silnika tutaj masz link gdzie jest to dokładnie opisane, Symulacja silnika
* Wywołaj relację Przekładnia. Kliknij otwór w jednym kole zębatym, spowoduje to wyświetlenie strzałki pokazującej w którą stronę będzie się ona obracała.
* To samo zrób z drugim kołem, tylko pamiętaj aby strzałki były odpowiednio ustawione.
Najlepiej jak przed rozpoczęciem definiowania złożenia wykonasz jakiś stojak, obudowę w której zamocujesz koła.
Co do symulowania pracy silnika tutaj masz link gdzie jest to dokładnie opisane, Symulacja silnika
Ponieważ się na tym nie znam chętnie się tym zajmę 
"Jeżeli zrobisz coś dobrze raz, od tego momentu staje się to Twoim obowiązkiem"

-
Dzięki za odpowiedź.piocam pisze:Witam.
Zrobiłem tak jak to opisałeś i po wpisaniu przełożenia i wciśnięciu klawisza enter nic się nie dzieje, tak jak by nie reagował na potwierdzenie.
Wygląda to tak:

-
Witam.
Czy program dodał Ci relacje? Kliknij na jeden z elementów i sprawdź czy po lewej stronie okna roboczego, są dodane jakieś symbole. Powinien tam być znaczek jakby przekładni, taki jak przy wywoływaniu relacji. Jeżeli masz coś takiego to dodałeś relacje i powinno działać. Jeżeli klikniesz na któryś z elementów i będzie tam pokazany romb, symbolizuje utwierdzenie, nie "ruszysz" złożeniem.
Piszesz iż nic się nie dzieje a co miało się dziać, że tak głupio zapytam??

Czy program dodał Ci relacje? Kliknij na jeden z elementów i sprawdź czy po lewej stronie okna roboczego, są dodane jakieś symbole. Powinien tam być znaczek jakby przekładni, taki jak przy wywoływaniu relacji. Jeżeli masz coś takiego to dodałeś relacje i powinno działać. Jeżeli klikniesz na któryś z elementów i będzie tam pokazany romb, symbolizuje utwierdzenie, nie "ruszysz" złożeniem.
Piszesz iż nic się nie dzieje a co miało się dziać, że tak głupio zapytam??

-
Nie widzę żadnych symptomów o których wspomniałeś po kliknięciu na jeden z elementów.piocam pisze:Witam.
Piszesz iż nic się nie dzieje a co miało się dziać, że tak głupio zapytam??![]()
Czy nie powinno być tam jakiegoś przycisku dodaj/zakończ etc.?
W większości przypadków gdy coś poprawnie zostanie zrobione i utworzone, to okno gdzie mam wpisywać parametry znika i polecenie zostaje wykonane.

Dodam iż robię to w trybie tradycyjnym i w zakładce błędy otrzymuje "Część2.par:2 Wymagane są dodatkowe relacje." Czyżbym źle dodawał przekładnie do zespołu? (Błąd pojawia się zaraz po dodaniu.) Dodaje poprzez bibliotekę części sposobem "przeciągnij i upuść". O ile przy pierwszej przekładni nie mam problemów to przy 2 jak dodaję tym samym sposobem to otrzymuję takie coś

Edit:
Rozwiązałem problem z "Część2.par:2 Wymagane są dodatkowe relacje." wystarczyło relacje->utwierdź. Lecz nadal nie mogę uzyskać "relacji przekładni".
[ Dodano: 2012-12-10, 22:12 ]
Udało mi się uzyskać relacje, błędem moim było iż nie potwierdzałem poprzez kliknięcie prawym przyciskiem myszy.

Uzyskałem "animacje" lecz to nie to o co chodziło:
Ten prostopadły ruch przekładni nie był pożądany. Czy ktoś wie jak zrobić, aby przekładnia "nie wędrowała" ?
-
Witam.
Super że udało Ci się dodać relacje
zrób jakieś mocowanie dla swoich kół aby miały na czym się opierać. Najlepiej płytkę z dwoma wystającymi walcami. Na walcach osadź koła i będzie działało

Super że udało Ci się dodać relacje