przekladnia pasowa z pasem klinowym
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
przekladnia pasowa z pasem klinowym
Witam, Mam pytanie odnosnie obliczania przekladni pasowej. Obliczam ja wg ksiazki Mazanka. Moja przekladnia pasowa ma dodatkowo napinacz i moje pytanie brzmi czy i w jakim miejscu uwzglednia sie ten napinacz?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Napinacz stosujemy w przypadku gdy koła przekładni są w stałym połażeniu
wobec siebie.
Napinacz stosujemy w celu zwiększenia przenoszonego monentu na kole pasowym,
poprzez wudłużenie odcinka opasania koła.
W zależności od ustawienia napinacza możemy układ ściskać (skracać pasek),
lub rozciągać (wydłużać pasek), wszystkie metody są prawidłowe i skutkują pozbyciem się nadmiernego luzu.
Teoretycznie nie ma konkretnych wskazań co do stosowania i umiejscowienia napinacza.
Przekładnia pasowa może przecież posiadać więcej niż dwóch odbiowników które potrzebujemy
napędzić, dlatego stosuje się oprócz napinacza rolki prowadzące stałe,
zmieniające wyktorowy układ pasa napędowego.
Jako konstruktora ogranicza cię tylko wyobraźnia i ilość potrzebnego miejsca do zabudowy przekładni.
Funkcję napinacza może stanowić bezpośrednio jedno z kół pasowych w przekładni.19stasiu90 pisze:czy i w jakim miejscu uwzglednia sie ten napinacz?
Napinacz stosujemy w przypadku gdy koła przekładni są w stałym połażeniu
wobec siebie.
Napinacz stosujemy w celu zwiększenia przenoszonego monentu na kole pasowym,
poprzez wudłużenie odcinka opasania koła.
W zależności od ustawienia napinacza możemy układ ściskać (skracać pasek),
lub rozciągać (wydłużać pasek), wszystkie metody są prawidłowe i skutkują pozbyciem się nadmiernego luzu.
Teoretycznie nie ma konkretnych wskazań co do stosowania i umiejscowienia napinacza.
Przekładnia pasowa może przecież posiadać więcej niż dwóch odbiowników które potrzebujemy
napędzić, dlatego stosuje się oprócz napinacza rolki prowadzące stałe,
zmieniające wyktorowy układ pasa napędowego.
Jako konstruktora ogranicza cię tylko wyobraźnia i ilość potrzebnego miejsca do zabudowy przekładni.

Pozdrawiam Sławek
-
-
- Posty w temacie: 2
Re: przekladnia pasowa z pasem klinowym
Z teoretycznego punktu to napinacz ma wpływ na rozkład sił w przekładni pasowej, gdy wprowadzisz dodatkowy napinacz zmienia się nieco układ sił działających na koło pasowe, zmieni się nieco wypadkowa którą liczy się gdy chcemy znać wartość reakcji na wał a dalej na łożysko które jest osadzone na wym wale.19stasiu90 pisze:Witam, Mam pytanie odnosnie obliczania przekladni pasowej. Obliczam ja wg ksiazki Mazanka. Moja przekladnia pasowa ma dodatkowo napinacz i moje pytanie brzmi czy i w jakim miejscu uwzglednia sie ten napinacz?
Układ siła w przekładni pasowej bez napinacza:

Przekładnia z dodatkowym napinaczem, jak widać pasy układają się nie co inaczej przez co siły pochodzące od pasów (S1, S2), działające na koło również inaczej oddziaływają na koło pasowe (wał, łożyska), w niewielkim stopniu ale jednak, wypadkowa działająca na wał zmieni się nieco, wartość i kąt jej działania.

-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Może być inna długość opasania kół α1, α2 (i kąty γ) przez pas, jak to jest na rysunku dolnym kolegi trzasu i poniżej, więc i tarcie będzie inne.
może tu poszperaj
http://e-katalog.home.pl/CX_VBELTS/pora ... od=4&sub=1
http://www.kbiem.pb.edu.pl/dydaktyka/pasowa/obl.htm
http://chomikuj.pl/sylass88/Podstawy+Ko ... nia+pasowa

może tu poszperaj
http://e-katalog.home.pl/CX_VBELTS/pora ... od=4&sub=1
http://www.kbiem.pb.edu.pl/dydaktyka/pasowa/obl.htm
http://chomikuj.pl/sylass88/Podstawy+Ko ... nia+pasowa
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 2
19stasiu90 pisze:...interesuje czy obliczenia gdzies sie zmieniaja od obliczen przekladni pasowej bez napinacza?
W moim opisie napisałem iż zmienią się obliczenia związane z obliczeniami dotyczącymi siły wypadkowej działającej na wał, siła ta powstaje na skutek sił S1 oraz S2, gdy dodasz napinacz kierunki tych sił zmienią się, co skutkuje zmianą kierunku działania wypadkowej na wał i jej wartości, z tego co ja pamiętam to w przypadku obliczeń przekładni tą siłę tez się liczyło ... więc w przypadku zastosowania napinacza jak na moim drugim rysunku wzór na siłę wypadkową (Q) prawdopodobnie ulegnie zmianie.
Jak słusznie kolega RomanJ4 zauważył zmienią się tez wartości kątów opasania przekładni, w zależności jaki napinacz zastosujesz ...
Może ci się przydać, dobry poradni producenta pasów klinowych ...
http://www.stomilsanok.com.pl/upload_mo ... 012_pl.pdf
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Warto pamiętać o tym, że w przypadku stosowania napinacza. Gdy jest on umieszczony tak jak na rysunku Kolegi trzasu od zewnętrznej strony pasa, to części paska pomiędzy średnicą skuteczną pasa (na średnicy skutecznej nie występują naprężenia w wyniku zginania) będą raz ściskane, a raz rozciągane. Z punktu widzenia wytrzymałości jest to niekorzystne i taki pasek starcza na krócej.
Czyli aby nie narażać paska na tak niekorzystne działanie naprężeń zmęczeniowych lepiej aby napinacz był umieszczony od wewnątrz pasa.
Czyli aby nie narażać paska na tak niekorzystne działanie naprężeń zmęczeniowych lepiej aby napinacz był umieszczony od wewnątrz pasa.
-
interesuje mnie przypadek taki ze jednego kolo jest na gorze a drugie pod nim . Oba te koła musza obracac sie przeciwnym kierunku. (patrz załącznik). W dodatku mało tego. koło pasowe na dole musi byc ruchome tzn poruszac sie w dół. W ktorym miejscu powinien byc waszym zdaniem napinacz? a moze jakos inaczej da sie rozwiazac ten problem niz stosowac przekładnie pasowa? tylko jak?
- Załączniki
-
- kola.png (8.84 KiB) Przejrzano 9925 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
wystarczy zastosować układ b jeśli konstrukcja pozwoli.19stasiu90 pisze:Oba te koła muszą obracać się przeciwnym kierunku.

Jeżeli dolne koło ma mieć możliwość przesuwania się po osi pionowej, to napinacz (lub kilka jeśli zakres przesunięcia ma być duże) też musi być ruchomy (np na obrotowej dźwigni, napinający pas za pomocą sprężyny, hydraulicznie, czy pneumatycznie. Albo jak na rysunkach poniżej

albo taki odwracający obroty układ, w którym koła Pb i Pr mogą być jednocześnie napinaczem, jak poniżej..

pozdrawiam,
Roman
Roman