przekładnia pasowa
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
przekładnia pasowa
Jestem tutaj nowy i potrzebuję wsparcie technicznego Panowie, mianowicie chodzi mi o uzyskanie wysokich obrotów poprzez przekładnię pasową dokładnie chodzi o jakieś 3000obr/ min.
Na silniku hydraulicznym mam koło pasowe które ma obroty mniejsze jak 300 obr/ min jego średnica to 16 cm, drugie koło napędzane przez pasek które ma osiągnąć obroty ok 3000 lub więcej . I teraz mi pomóżcie dobrać przekładnię kół abym te obroty osiągnął.
dziękuje serdecznie za pomoc ...
Na silniku hydraulicznym mam koło pasowe które ma obroty mniejsze jak 300 obr/ min jego średnica to 16 cm, drugie koło napędzane przez pasek które ma osiągnąć obroty ok 3000 lub więcej . I teraz mi pomóżcie dobrać przekładnię kół abym te obroty osiągnął.
dziękuje serdecznie za pomoc ...
Tagi:
-
dzieki serdeczne za szybką odpowiedź
, wiec używając przekładni zębatej jest większe prawdopodobieństwo ze osiągnę takie obroty ?? myślę tutaj aby zrobić tak na silnik dać dużą zębatkę które będzie napędzało małą zębatkę umieszczoną na środku wałka a na tym wałku będzie koło pasowe które napędzi mi koło które ma mieć wysokie obroty. Jak to widzicie ??

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
-
mariuszbroda pisze:Daj sobie spokój,przy takim przełożeniu moc wynikowa będzie bardzo mała-niczego taka "konstrukcja" nie uciągnie.Tak w skrócie myślowym![]()
[ Dodano: 2011-07-28, 01:56 ]Mała poprawka-1,6 metra...........Duże kółko napędza wiec jeśli chcesz mieć stare na silniku to drugie musiało by mieć 1,6 cm.
Panowie chodzi o to że robię napęd kosiarki na 2 noże za pośrednictwem silnika hydraulicznego o mocy 15 KW niestety obroty nie są zadowalające wiec dla mnie każda opcja jest do zrealizowania tylko nie wiem czego dokładnie użyć aby te obroty nabrały tempa do ok 2000-3000 obr/min.
Dlatego każda opcja jest do zrealizowania która przyniesie mi efekt . Pozdrawiam i dzięki za pomoc !!
-
A to całkiem inna sprawa...
rozejrzyj się za skrzynią biegów-- mocna piątka Ci wystarczy,nie musisz mieć 3000 obrotów,2000 tysiące,a nawet mniej i będzie dobrze
[ Dodano: 2011-07-29, 01:43 ]
skrzynia od Poloneza jest za grosze,ale tam 5 bieg to dostawka,zawsze były z 5 problemy,
zobacz sobie z dużego fiata,też tanie i mocne były,o ile pamiętam tam było 1 do 4 przelożenie,to masz 1200 obrotów,a przed skrzynią zrobisz jedno przelożenie 1:2 i bedziesz miał 600,razy 4 ze skrzyni i będzie 2400...może to pójdzie
rozejrzyj się za skrzynią biegów-- mocna piątka Ci wystarczy,nie musisz mieć 3000 obrotów,2000 tysiące,a nawet mniej i będzie dobrze
[ Dodano: 2011-07-29, 01:43 ]
skrzynia od Poloneza jest za grosze,ale tam 5 bieg to dostawka,zawsze były z 5 problemy,
zobacz sobie z dużego fiata,też tanie i mocne były,o ile pamiętam tam było 1 do 4 przelożenie,to masz 1200 obrotów,a przed skrzynią zrobisz jedno przelożenie 1:2 i bedziesz miał 600,razy 4 ze skrzyni i będzie 2400...może to pójdzie

-
Zgadza się,człowiek kumaty(jak kolega
) jeżdździł i jeździł Polonezem bez problemu,nawet panewki 120 tyś też,bo to było auto nie dla technicznych analfabetów,jak te dzisiejsze auta,jak ktoś stale na 5 jeździł,a większść tak robiła-to wałek w końcu przebijał obudowę skrzyni (od telepania na niskich obrotach).
Nie żebym pluł na Poloneza,marzyłem o takim aucie wtedy,a tak na boku--to jak Jaroszewiczowi (premierowi wtedy za komuny) pokazali prototyp,Jaroszewicz stanął zdumiony i zakrzyknął
ko***a,ale wóz !
Pozdrawiam....

Nie żebym pluł na Poloneza,marzyłem o takim aucie wtedy,a tak na boku--to jak Jaroszewiczowi (premierowi wtedy za komuny) pokazali prototyp,Jaroszewicz stanął zdumiony i zakrzyknął

Pozdrawiam....