Przekładnia obrotowo-liniowa (listwa zębata + koło)

Dyskusje na temat elementów przeniesienia napędu oraz przekładni

Autor tematu
sisidor
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Przekładnia obrotowo-liniowa (listwa zębata + koło)

Post napisał: sisidor » 02 cze 2015, 09:17

Cześć forumowicze
Już długi czas czytam forum i wziąłem się za mało wymagający projekt na początek.
Robię ręczny docisk wiertarki ręcznej do luźno zaczepionego płaskownika w przestrzeni (wiercę dziury pod sztachetki na balkonie i nie mogę go zdemontować).

Mam już wszystko zrobione, muszę tylko wspawać przekładnie obrotowo liniową na bazie koła zębatego i listwy i dać to do cynkowania.

I tu się pojawił problem, odnośnie koła zębatego. Przeszukałem setki ofert i nie mogłem dobrać odpowiedniej przekładni. Jedyny parametr jaki mnie obowiązuje to ruch 90stopni powoduje przesunięcie liniowe o około 70mm. sama listwa też nie musi być długa bo do 100mm. (wiadomo - nie ma takich ale utnę sobie).

jak ktoś z mojego pokręconego pisania nie wie o co chodzi to o takie coś:
Obrazek

Do koła będzie dospawana wajcha, same koło przymocowane do jednego elementu, listwa zębata do drugiego elementu. Ruch wajchy ręką powoduje przesunięcie liniowe.
Wydaje mi się że potrzebuje zębów o stosunkowo dużej wysokości, wymiar wierzchołkowy to od ø80 do ø50, szerokość do 30mm (jaka będzie szerszy to najwyżej zplanuje).

Oczywiście, po skończeniu dodam filmik i wrzucę na forum co to takiego wymyśliłem.
Czy może ktoś mi pomóc dobrać odpowiednią listwę i koło?

Tagi:

zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: zibi » 02 cze 2015, 09:46

Średnica koła Dp=4*70/3.14=90
90=m*z
m=np. 3
z=90/3 =30
Potrzebujesz koła 90 zębów o module 3 i listwy do tego. 1/4 obrotu koła spowoduje przesunięcie listwy 70.65mm
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/listwy_zebate.htm
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.

Autor tematu
sisidor
Posty w temacie: 2

Post napisał: sisidor » 02 cze 2015, 10:34

zibi Dzięki wielkie, przypomniałem sobie sposób wyliczania tego. Po przeczytaniu kilku artykułów i przemyśleniu technologicznym dobrałem koło zębate o module 1,5 zębów 13.
Pozdrawiam i za jakiś czas prześle filmik ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przeniesienie napędu, Przekładnie Pasowe, Przekładnie Zębate, Listwy zębate”