Mam dokładnie taką piłę taśmową:
https://www.cormak.pl/pl/przecinarki-ta ... -400v.html
Ostro się zastanawiałem przed zakupem, staram się unikać tego typu sprzętów z Chin, ale zaryzykowałem.
Jedyne do czego mogę się doczepić to podstawa wykonana z cienkiej blachy, z tym że to akurat nie przeszkadza w cięciu. Piła jak dla mnie rewelacja. Kupiłem bo miałem do wykonania kojce dla psów z profili oraz dwie bramy garażowe. Wcześniej ciąłem gumówką, a to był dramat. Po odpowiednim wyregulowaniu prowadnic i łożysk cięcia są w 100% powtarzalne. Przy ustawianiu cięcią pod kątem, nie ma co sugerować się podziałką piły, lepiej ustawić to na kątomierz. Po takim ustawieniu kąt idealny. Parametry skrawania (prędkość, posuw) trzeba dobierać do materiału który tniemy. Zwiększy to żywotność samej taśmy i pozwoli na dokładne cięcia. Załączona w zestawie taśma starczyła mi na jakieś 200 cięć profila 20x30mm. Zniszczyłem ją z własnej winy, bo nie wyregulowałem odpowiednio łożysk podczas montażu (zaufałem fabrycznej regulacji) i piła spadła z prowadnicy, wypłaszczając zęby po jednej stronie. Zakupiłem nowe taśmy, wyregulowałem prowadnice i tnie elegancko. Przez te kilka miesięcy pociąłem ok 1t profili i trochę wałków 32mm na zawiasy.
Co do dokładności, to jestem w stanie uciąć blaszkę 0,5mm z profila np. 40x40x3. Jak dla mnie to aż za dokładnie. I co bardzo ważne, piła jest cicha i czysta. Wióry mozna zebrać magnesem i jest czysto, nie rozrzuca nic po całym warsztacie, w końcu nie chodzę w popalonych od gumówki ubraniach

Jeśli ktoś chce zobaczyć jak tnie ta piła, moge nagrać krótki film.
Pozdrawiam
Tomek
PS. Jeszcze dwie rzeczy:
1. Obrotowe imadło - rewelacja. Nie wyobrażam sobie przestawiania piły, zeby uciąć 6m profil pod kątem
2. Regulowana prędkość opadania ramienia. Jak tniemy coś grubszego można ustawić posuw na siłowniku i zająć się czymś innym. Nie trzeba stać przy pile i trzymać ramienia.